Elveszett üzenetek: sima levél és csomag feladás

Az első és egyik legfontosabb közölnivalóm a Magyar Postára vonatkozó információ. Egy nyílt titok,amit csak azok tudnak, akik gyakran járnak a postára, vagy talán még azok sem.

Szeretnél feladni valami apróságot a postán, a lehető legolcsóbban. Mit teszel? Becsomagolod a cuccot, és reméled, hogy az levélként is feladható, mert akkor a legolcsóbb a szolgáltatás. Ha a küldemény súlyánál fogva a "csomag" kategóriába tartozik, az már drágább. Ez érthető, hiszen valahol határt kell húzni a levél és a csomag között valahol.

A küldeményt feladod a "legolcsóbban" valamelyik hozzád közeleső postán, majd várod, hogy az illető megkapja. Természetesen senki nem fog tájékoztatni, hogy a kézbesítés megtörtént-e, hacsak nem kérdezed meg te magad vagy a postán, vagy a címzettől, illetve a Magyar Postának van egy un. "E-értesítés" nevű szolgáltatása, amit a küldemény feladásakor kell kifizetni, amennyiben igényled. Hasonló, fizetős szolgáltatás a külföldön már régóta bevált és hasznát un. "Nyomkövetés", amelynek igénybevételével a feladott küldemény útját Internetes felületen lehet nyomon követni.

A postai tevékenységek kínálata bőséges, igénytől függően számos szolgáltatás vehető náluk igénybe, határ a csillagos ég... Na de te nem fizettél ilyenekért, mert a legolcsóbb szolgáltatást vetted igénybe, vagyis hogy a küldeményed eljusson A pontból B pontba.

Sajnos a küldeményed azonban elveszett. Mit tehetsz ilyenkor?! Sajnos semmit! A Posta ugyanis semmilyen garanciát nem vállal azokra a küldeményekre, amelyek úgymond "nem könyvelt küldemények", vagyis nincsenek nyilvántartva.

Csak abban bízom, hogy nem egy felbecsülhetetlen családi örökség volt a borítékban, amivel így jártál, mert a fent leírt helyzetben az bizony pótolhatatlanul elveszett...

Hogyan lehet ezt elkerülni?

Abban az esetben, ha a küldeményed "ajánlott küldeményként" adod fel, vagyis vállalod annak (súlyától függő) többlet költségét, a Magyar Posta az igénybe vett szolgáltatás, vagyis a feladás díjának tizenötszörösét fizeti ki neked, ha a küldeményed elveszett. Ez azonban csak az alábbi küldemény kitöltött és lepecsételt feladóvevény birtokában lehetséges, amennyiben ún. "Tudakozványt" adunk be a Postán.Sajnos ha a fenti papírossal nem rendelkezünk, elveszett küldemény esetén még a feladási díjnak is annyi...

Vagyis bármit adunk fel a postán a feladóvevény nélkül, nincs rá garancia, hogy azt a címzett meg is fogja kapni. Ha szeretnénk bebiztosítani a feladási díjat és a "családi örökség" értékét is, nem fogjuk tudni a legolcsóbban feladni, ahogyan azt szerettük volna, hiszen annak feladásakor kérnünk kell az ún. "Értéknyilvánítást" is, az "Ajánlott" szolgáltatás mellé. Ez így már minimum többszáz forintot jelent, ami egy kisebb csokoládé, vagy kutyabiléta feladása esetén már egyáltalán nem kifizetődő...

Sajnos velünk ez többször előfordult, a legutóbbi alkalommal egy számunkra igen kedves, görög Mythos sört nem kaptunk meg a postától, mert az nem "ajánlva" volt feladva. Érdeklődtünk a Postán, de se a blokk nem ér semmit, se a hiánytalan adatok, amiket meg tudtunk adni a feladásról és a feladóról.

Vajon hová tűnnek azok a csomagok, amelyek nem ajánlva vannak feladva?! Vajon mit fizetünk ki ilyenkor a Postának?!

Megjegyzések