Költözés előtt el kell mennünk a fogászatra!

A felnőtt ember nap mint nap szembesül kisebb-nagyobb egészségügyi problémával. Hol ez fáj egy kicsit, hol az, de nem tulajdonítunk jelentőséget ezeknek a múló kis fájdalmaknak, főleg azért sem, mert kis korunkban azt tanították nekünk; "ugyan már, katona dolog!"

Bár én nem értek egyet ezzel a hozzáállással, sajnos én is ilyen vagyok, csak akkor jutok el az orvoshoz, ha a baj már akkora, hogy a szervezet szirénázik. Hogy mit értek "szirénázás" alatt, az az alábbiakból kiderül.

Hetek (vagy már hónapok?!) óta fáj a fogam, eddig még csak azt sem tudtam, hogy melyik, mert a fájdalom kisugárzik mindenfelé a fogsoromon, többnyire jobb oldalt. A feltételezett fájós fogam a jobboldali alsó fogsorom utolsója, amit közel egy éve tömtek be.

Tudva azt, hogy így nem költözhetünk vidékre, elmentünk a fogorvoshoz. De nem csak én, Thomas is, hiszen igazán felelősen így lehet az életben nagy változtatásokat véghez vinni. Sajnos én - felelősségtudat ide, vagy oda - nem vagyok olyan bátor, hogy magamtól elmenjek, Thomas volt az, aki azt mondta elmegy, így már én sem bújhattam ki a mumus meglátogatása alól.

Amiért ezt ennyire sokáig el tudtam húzni, annak az az oka, hogy a fogfájás hol elő jön, hol elmúlik. Van, amikor nagyon erősen fájt, van, amikor éjszaka erre ébredtem (az a legrosszabb!), és van, amikor csak pár percig jól megkínoz, emlékeztet, azután abbamarad. Fájdalomcsillapítót eddig összesen egyszer kellett bevennem, azt is csak azért, hogy aludni tudjak, mert a fogfájásra ébredtem. (Nem szeretem a gyógyszereket, amíg nem muszáj, nem veszem be őket!)

...de végül elmentünk. Thomas fogai épek, neki de azért kapott egy időpontot fogkő leszedésre, biztos, ami biztos. Én azonban sajnos elkövettem azt a hibát, hogy nem ettem a fogorvos előtt, így az érzéstelenítő injekció nem tudott felszívódni, vagyis a doki hozzá sem tudott érni a rossz foghoz, mert az már a fúróból kiáramló levegőre is érzékeny volt.

Vagyis, jövőhéten a "költözés" előtt mehetek vissza a fogorvoshoz. Nem állítom, hogy nem vagyok berezelve, pláne, hogy nem ez lesz az egyetlen alkalom. A doki ugyanis ideiglenes tömést ígért, és egyelőre nem tudta megmondani, gyökérkezelésről lesz-e szó. Márpedig az Interneten olvasottak alapján minden jel arra utal.

A tavalyi kezelésemet megelőzően, kb. másfél éve az akkori panoráma röngten alapján már utaltak rá, hogy ezzel a foggal is kéne kezdeni valamit, különben gyökérkezelés lesz belőle. Lehet, hogy az akkori gyávaságomnak most tényleg gyökérkezelés lesz a vége?!

Az ugye több alkalmas kezelés, ami azt jelenti, hogy minimum hetente fel kell majd járnom Pestre a fogorvoshoz. Hát, kezdetnek nem túl szép kilátások, de a legjobban az idegesít, hogy vajon nem-e lesz gond az ideiglenes töméssel félbehagyott foggal?! A vidéki településen ugyanis nincs minden sarkon fogorvos, pláne, hogy azt nem tehetem meg, hogy magánorvoshoz menjek!

Persze mindez nem tántorít el, jövő héten elmegyek a kezelésre, (előtte eszem!) és bízom benne, hogy a következő időpontig nem lesz semmilyen fájdalom, mint ahogy azt is remélem, hogy nem lesz szükség a gyökérkezelésre sem...

Minden hasonló, költözés előtt álló kedves olvasómnak azt ajánlom, hogy tegye meg ezt a lépést és menjen el egy általános vizsgálatra, valamint a fogorvoshoz! Az egy óriási megnyugvás, amikor az eredmények negatívak, vagy ey kezelés eredményes és véget ér!

Továbbá örömmel olvasnék a kedves olvasóktól hasonló tapasztalatokat hozzászólásaitokban, akár a elmúló-előjövő fogfájdalmat illetően, akár a vidéki fogorvoslási lehetőségeket illetően! Előre is köszönöm!

Megjegyzések