Pestről vidékre: mi legyen a vízzel?!

A házban egyáltalán nincs ivóvíz, csak annyi ásványvíz, amit aktuálisan odacipelünk autó nélkül, hátizsákban. Nagyon jó lenne egy kutat fúratni, de ha olyan kutat szeretnénk, amiből ivóvíz jön, az egy vagyon és mindenféle engedélyhez kötött, macerás történet. Az olyan kút fúrása, amelynek "termése" ivóvízként nem használható, valamivel olcsóbb, és engedély sem kell hozzá, de ez a verzió is állítólag egymillió forint körül van.

Ezt biztosan nem engedhetjük meg magunknak, ráadásul ha a víz nem iható, valahogy nem érzem, hogy kiváltaná az esővízgyűjtő medence funkcióját. Sajnos az esővízgyűjtőnél benne van a pakliban, hogy esetleg egy ideig nem esik eső, az bizony nem lenne jó. Ilyen téren a globális felmelegedésről szóló hírek sem épp biztatóak, ám az anyagiak miatt egyelőre maradunk az esővízgyűjtő megoldásnál.

Annál is inkább, mert szerencsére a házhoz tartozó telken a föld alá beépítésre került egy ilyen esővízgyűjtő medence. Jelenleg az a tervünk, hogy ebből a medencéből vezetnénk be a ház kicsempézett fürdőhelyiségébe az esővizet, ezt használnánk mosakodáshoz, mosáshoz, mosogatáshoz, stb. Az ivóvizet pedig megoldjuk cipeléssel - itt pl. már szerepet fog játszani a kerékpárunk, ahogy az sejthető volt.

Az esővízgyűjtés számunkra mindenképp egy szimpatikus megoldás, hiszen számtalan kiegészítőt (szivattyúzás, tisztítás, stb.) lehet venni hozzá és ezzel a megoldással függetlenek tudunk lenni a közművektől. A közeljövőben gondolom a szivattyúval fogunk megismerkedni, a kút kérdését a jövőnktől tesszük függővé, már ha lesz rá valaha keretünk.

Jelenleg innen Budapestről a vidéki életmódról álmodozva nekem ez az esővízgyűjtős megoldás is tökéletesen megfelelne. Még akkor is, ha ebben a pillanatban úgy néz ki, a jégkocka használatról pl. máris le kellene mondanunk. Áram szerencsére van, és hűtő is, úgyhogy emiatt nem aggódom. Sok minden lesz még, amiről le kell mondanunk, azt hiszem, jégkocka nem a legnagyobb problémák egyike lesz. Meglátjuk...

A tapasztalataitokat örömmel fogadjuk az esővízgyűjtés témakörben is!

Megjegyzések