Hangyák a házban

Tudnivalók új-vidékieknek

Több, mint egy hete vagyunk itt, a ház belülről szanaszét van pakolva. A falak burkolásra várnak, áldatlan állapotok uralkodtak eleinte, de mostmár sínen vagyunk. Amióta itt vagyunk, csak mosogatok (minden poros volt, az utolsó kiskanálig.) Ezen felül mindig ügyelünk a morzsákra, a hangyák miatt, és kb. egy hétig nem is volt hangya, mígnem...

Hangyák a lábasban
A képen látható lábos kint lett hagyva a fűben, ahol amúgy mosogatni szoktam, és ahol egyébként soha semmire nem mászott még hangya, de ezt az edényt elfelejtettem beáztatni, így hangyatámadás áldozatává vált.

Bár az esetből tanultam, sajnos a hangyák telhetetlenek. Minden igyekezetünk ellenére ma a konyhapulton találtam egy nagy hangyatársaságot, amint a vágódeszkán felejtett étolaj nyomát igyekeztek helyettem eltávolítani.

A földszintieket felmostuk szegényeket, a konyhapultot pedig letöröltük nedves szivaccsal (annak a szivacsnak annyi!) Újabb tanulság tehát: a hangya nem költözéskor jön, hisz nem az a vendégváró fajta, helyette váratlanul érkezik, az ott felejtett kajamaradékra. Hiába a dohányzóasztalon napok óta fedetlenül hagyott törökmogyoró, vagy a két tál szüretelt ribizli, az étkezőasztalon a kilós kenyér, és a munkapulton az étolaj, ők csak mosogatni jönnek, a mosatlan edényekre.

Egy tipp a hangyák ellen azoknak, akik hozzánk hasonlóan jártak: egy kis kupakban oldjunk fel cukrot langyos vízben. A cukros vizet itassuk fel egy szivacsdarabkával, majd helyezzük a hangyák útjába. Azonnal nem fognak elcsábulni, de néhány napon belül nem tudnak majd ellenállni a cukornak és mind beleragadnak a szivacsba! Pesten, a belvárosi bérlakás harmadik emeletén (a tetőtérben) egyszer voltak hangyáink. Máig nem értem, hogy hogyan, de ott a szivacsos módszer bevált.

Szerencsére ezúttal nem volt szükség még a szivacsra sem, mert a hangyákat felmostuk, illetve letöröltük mindenhonnan, és el is tűntek. Morzsát és olajnyomokat nem szabad sehol sem hagyni! Igaz, morzsára még egyszer sem gerjedtek rá, csak az étolaj nyomaira jönnek, amennyiben az olajjal szennyezett edényt, evőeszközt, stb. nem mosom el az étkezés/főzés után azonnal.

Vagyis ha mindig mindent azonnal elmosogatunk reggeli, ebéd és vacsora után is, akkor valószínűleg végleg kirekesztjük a hangyákat. Van, amikor mégsincs kedvünk mosogatni. Ilyenkor a szennyes edényt vízben kell otthagyni, és másnap is elég elmosni. A mi dolgunkat egy picit nehezíti, hogy csak esővizünk van erre a célra, amivel gazdálkodnunk kell, de azért nem panaszkodom! :)

Megjegyzések