Kutyatartás vidéken

Pesten a kutyát csak max. néhányszáz méterre viszik az emberek sétálni, sőt, sokan csak a társasház kapujáig mennek. Csak szűk kör viszi el a kutyát messzebbre és hosszabb időre sétálni, aztán persze indulás a munkába, ezért a kutya nappali élete és mozgástere mindössze néhány négyzetméterre korlátozódik.

Mi Beiglit kölyökkorában a városiaknak fenntartott kutyafuttatóba vittük, később a betegsége miatt nem mentünk direkt kutyák közé, de a sétáink mindig legalább félórásak voltak, egy-egy kisebb kört megtéve a lakhelyünkhöz közeli területen.

Beigli már vidéki kutyaként

Vidéki kutyák

A vidéki kutyák azonban másképp vannak tartva, mást szoktak meg és védik a területüket, ezért az új helyen a kutyust eleinte pórázon érdemes sétáltatni és kerülni kell a szabadon tartott kutyákat addig, amíg idegennek számítunk.

Velünk ugyanis az történt, hogy egy kistermetű kutya kibújt a kerítés alól és nekiment Beiglinek. A kutya "belecsípett" Beigli seggébe, de Beigli megvédte magát. Az volt a szerencsénk, hogy a kutyát visszahívta a gazdája, ellenkező esetben lehet, hogy nagy bunyó lett volna belőle... Erre érdemes odafigyelni!

Szobatisztaság

Beigli szobakutyaként tökéletesen megtanulta a szobatisztaságot, és a vidéki házban sem felejtette el ezt betartani. Amikor még csak látogatóba jöttünk ide, előfordult egy-egy pisi, vagy kaki a kertben, de amta itt lakunk, és minden reggel, ill. este sétálunk vele, ahogy eddig, így nem szokta a kertbe végezni a dolgát.

Érdemes tehát megtartani vidéken is a kutyasétáltatás rendszerét, nem csak a kert tisztasága miatt, hanem a kutya mozgásigénye miatt is!

Kullancsok

Bár kullancsok már a nagyvárosokban is vannak, biztos nem annyi, mint vidéken, ezért biztosítsuk a vidékre költöző kutya számára a kullancs elleni védekezés valamely eszközét. Beigli egy hete van itt, de már két kullancsot találtunk rajta. Beiglinek kullancs elleni nyakörve van (Foresto), amitől a kullancsoknak elmegy a kedve attól, hogy Beiglit egyenek.

Etetés-itatás

Amióta vidéken vagyunk, Beigli nem kunyerál, nem követelőzik. Egy nap egyszer kap enni, ebédidőben, az esti órákban pedig egy-egy jutalomfalatot szoktunk adni neki. A kaját illetően nagyon nyugodt, nem éhenkórászkodik egyáltalán.

Ami viszont az ivóvizet illeti, arra nagyon kell ügyelni, hogy mindig legyen friss ivóvíze az ebnek, mert nyáron megmelegedhet, télen pedig befagyhat az ivóvize. Ez városi körülmények között egy bérlakásban nem iagzán fordul elő, de egy kertes házban nagyon oda kell rá figyelni!

Hempergés

Amíg a kutya idegennek érez egy helyet, nem nagyon mer jelölni a területen, hiszen az nem az "övé". Ez teljesen normális, előbb-utóbb jelölni fog ő is. A hempergés esetünkben viszont sokkal többször fordul elő. Mivel a hempergés az álcázás egyik formája, ezért ebből arra következtetünk, hogy egy hét után még nem tekinti "sajátjának", vagyis otthonának a helyet.