Óvatosan a vidéki Internettel!

Telekom (kábeles Internet)

Vidéki életünk első kint töltött éjszakáját akkorra időzítettük, amikorra a Telekom a bekötést ígérte nekünk. Rengeteget gondolkodtunk, melyik szolgáltatót válasszuk, és milyen Internet lenne nekünk elég, míg végül a Telekom mellett döntöttünk. Jól utánaolvastunk mindennek, hogy véletlenül se hibázhassunk, hiszen az Internet a munkánk.

Eljött tehát a nagy nap, megérkeztünk a házba, nem sokkal később megérkeztek a karbantartók is a Telekomtól. Bár az ügyfélszolgálat szerint állítólag megrendelésünket (és költözésünket) megelőzően már voltak kint ezen a területen felmérni, hogy beköthető-e itt az Internet, ennek ellenére most nem tudták megcsinálni a bekötést, sőt, azt sem tudták megígérni, hogy egyáltalán lehet-e itt net.

A Telekom hírközlő légkábelének fektetése épp azon a héten, amikor vártuk az Internet bekötést
Ők azt ígérték, a jövő héten jelentkeznek, majd távozásuk után jött egy sms, hogy az aznapi bekötést nem tudják elvégezni. Naívan azt hittük, nem rendeznek le minket egy sms-el, vagyis vártuk a jelentkezésüket. Egy hét elteltével, ha nem telefonálunk rájuk, akkor talán még ma is várjuk, hogy mikor jelentkeznek...

Az ügyfélszolgálat semmit nem tudott, műszaki kollégát nem tudott adni, csak azt hajtogatta, amit a számítógépből kiolvasott a megjegyzésben: "Internet nem beköthető". Bevallom, nem értem, hogy hihettük el, hogy a költözés napján már netünk is lesz, hiszen tudtuk, hogy itt a lefedettség a falu széléig tart, mi pedig azon túl vagyunk...

Talán bíztunk abban, hogy ha egyetlen szomszéd miatt fel tudta hozni a hegyre a Telekom az Internetet, aminek a kábele ráadásul a házunk előtt megy el, akkor talán az sem okoz nekik gondot, ha hozzánk kellene bekötni azt.

Bizalmunkat ráadásul tovább erősítette, hogy azon a héten, amikorra a jelentkezésüket ígérték nekünk, néhány méteres szakaszon az utcánk elejéig földkábelre cserélték az egyébként szabálytalanul, erősáramú kábel alatt átfutó légkábelt.

Jóhiszeműen hittük, hogy a mi Internetünk beköthetőségének feltétele volt ez a "fejlesztés", de három hétig tartó huza-vona után feladtuk a küzdelmet az "óriásokkal", akiknek csak a nevük nagy, de mint kiderült, nincs mögötte semmi, csak üres ígéretek, és azoknak is a be nem tartása.

A Telekom ügyfélszolgálata maga a katasztrófa. Csak egy szőke nővel beszélhetsz, aki - örülj, hogy egyáltalán élő személy és nem gép - de ne várj tőle semmit, mert csak felolvasni tud, az ügyedben intézkedni, utánajárni, segíteni akarni egy cseppet sem képes! Így hát gondolkodnunk kellett, mi legyen a B-terv, hiszen a mi munkánkhoz elengedhetetlen az Internet!

Vodafone netjegy (mobilinternet)

Anyukámnak hála a költözést követő napon SOS-be inézett nekünk mobilinternetet, aminek segítségével csatlakozhattunk a világhálóra, így a Vodafone mobilinternet szolgáltatásról is be tudok számolni.

Egy 1 Gigás netjegyet kaptunk, amivel egy hétig használhatjuk a Vodafone mobilinternetet, ezen kívül további 3 Gigával lett feltöltve a netjegyünk (ez 1 hónapig használható fel), ami gyakorlatilag ugyanúgy működik, mint a mobiltelefonban a Sim kártya. Megveszed a kártyát, ami ez esetben az ún. netjegy. A netjegy egy évig érvényes, ez idő alatt lehet szükség esetén újra és újra feltölteni.

Ami a net sebességét illeti, minden félelmünk elszállt, mert a 2MBit/s sebességű Vodafone mobilinternet tökéletesen elég a munkánkhoz. Mi nem torrentezünk, így nincs szükségünk extra gyors netre. A feltöltős megoldás vészhelyzetre, ideiglenesen tökéletes megoldásnak bizonyult, de hosszútávon elég sok pénzbe kerülne, így szerettünk volna valami komolyabb netet az 1-1 GigaByte helyett.

A Vodafone havidíjas mobilinterneten gondolkodtunk, ami nagyságrendileg pont annyiba került volna, mint a Telekom beígért 20MBit/s csomagja. Csakhogy a Vodafone mobilinternet esetében a le/feltöltés korlátozott. Nagyon sokat dilemmáztunk, hogy így be merjünk-e vállalni náluk egy két éves szerződést, az nem tudtuk eldönteni, hogy mi van, ha kevés a havi 12 GByte?! Az ígéret szerint éjszaka további 100 GByte használható/hó, de hát ki akar éjszakai bagollyá válni?!

Egyetlen hajszál választott el attól, hogy megrendeljük az említett Vodafone szolgáltatást, (max. 5 napon belül ki is hozták volna házhoz,) de óriási szerencsénkre véletlenül szóba elegyedtünk a szomszéddal, aki egy sokkal jobbat ajánlott.

Arany Antenna Bt. (mikrohullámú Internet)


Kétszer hívtuk fel őket, a felmerült kérdéseinkkel, a második hívás alkalmával megrendeltük a szolgáltatásukat, ami fele annyi pénzért kínálta a keresett KORLÁTLAN Internetet 10Mbit/s letöltési sebességgel. A szimpatikus szerelő a legnagyobb meglepetésünkre még aznap kijött és beszerelte nekünk a KORLÁTLAN Internetet!
Mikrohullámú Internet adó-vevő
A net hibátlanul működik, az ügyintézés profi volt, korrekt, és gyors. Őszintén ajánljuk őket mindenkinek, aki a lefedettségük alatti helyen (Fejér megye, Pest megye bizonyos részein) lakik! Ha tudtuk volna, hogy a nacscságos Telekom mellett van másik szolgáltató is, eszünk ágában nem lett volna hetekig könyörögni nekik!

Ezúton is köszönjük szépen Arany Antenna Bt-nek, akinek ezennel aranyba foglaltuk mi is a nevét!

Megjegyzések