Mosás és mosakodás esővízzel

Tudva azt, hogy a házban nincs ivóvíz, csak egy esővízgyűjtő medence, talán a víz volt az egyik legnagyobb félelmem! ...és egyben a legnagyobb kihívást is ez jelentette számomra. Thomas a legkeményebb változásokhoz is zokszó nélkül képes alkalmazkodni, úgyhogy most csak a magam nevében beszélek.

Az esővíz minden általam olvasott, esővízzel foglalkozó weboldal szerint mosakodásra, mosogatásra és fürdésre is jó, csak főzésre és ivásra nem. A reggeli mosakodást csakúgy, mint a mosogatást kiválóan meg lehet oldani egy napra kitett lavor vízben mindenféle kútfúrás, szivattyú és további vízvezetékek nélkül egyszerűen, de annál takarékosabban.

Edények a lavorban
A fürdés már keményebb dió, de arra is tökéletes megoldást találtunk. Találni kell az udvaron egy olyan pontot, ahol a másikat felülről tudjuk lelocsolni. Nálunk ez a pont az esővízgyűjtő medence föld feletti teteje. Innen öntjük nyakon a másikat egy jókora locsolókannával, aminek a száján "zuhanyrózsa" van. Íme a tökéletes alternatíva a zuhanyzásra!

Az ivóvizet boltban vesszük, vagy közkútból cipelünk, de autó híján ez utóbbi kissé nehézkesebb megoldás. Persze akinek van autója, egy kút és víz nélküli telek nem hinném, hogy problémát jelentene...

Nekünk, cangásoknak sem jelent gondot, épp ellenkezőleg! Lavorban, kézzel mosni lehet, hogy fárasztó, de nem kell rettegni attól, vajon mi lesz, ha elromlik a mosógép?! Vajon hány tízezerbe kerül a javítás és hány nap múlva jön ki a szerelő?!

A fürdés a hazaihoz hasonló, igazából semminek sem érzem hiányát, hiszen ugyanolyan tiszták tudunk lenni mi is és a környezetünk is, mint a városi otthonunkban, csak rövidebb ideig élvezhetjük a víz frissítő hatását.

Ivóvízzel megpakolt táskák
Összefoglalva én azt mondom, a vízvezeték palackozott ásványvízzel és esővízzel tökéletesen pótolható!!! Iszonyú, mennyi vizet pazaroltunk nap mint nap a városban, miközben összesen 8-10 liter víz/fő elég egy fürdéshez! ...és akkor még nem beszéltünk arról az összegről, amit ki kell fizetni mindezért a vízműveknek...

Mi maradunk az esővíz módszernél, legfeljebb ha sok pénzünk lesz, majd lehet, hogy veszünk egy, a házat ellátni tudó szivattyút.

Megjegyzések