A megrongálódott tető rendberakva

Két hónapja, hogy a tetőnk viharkárt szenvedett. Azóta le lett takarva fóliával. Ezt általában fa lécekkel szögelik le a tetőszerkezetre, de itt a tető olyan kacifántosan volt megoldva, hogy biztosra mentünk; a léceket dróttal erősítettük a tetőszerkezet gerendáihoz.

A felrakott fólia már használt volt, szeptember elejéig bírta a strapát. Bár be nem áztunk, mert annyira nem használódott még el, azért a ház körül mindenütt apró fólia darabkákat találtunk, amit össze kellett szedni. A fólia már szinte "porladt", mert az összeszedett darabkák is szétestek a kezünkben.

Szerencsére a tetőfedő mesterek, akik a tető javítását elvégezték, pontosan tudták, hogy a fólia meddig fogja bírni, így még időben meg lett csinálva a végleges javítás, a fólia teljes elhasználódása előtt.

A javítás alatt kiderült, hogy az eredeti tető vékony farostlemezekből állt, amelyek palatetőre voltak szögelve, rajta kátránypapírral és zsindellyel. Az új tetőn a farostlemezek vastag OSB lapokra lettek cserélve, amelyek a palák hullámaiban elhelyezett 5x5-ös fenyő lécekre lettek csavarokkal rögzítve. Erre jött a cseppentőlemez, majd a tetőzsindely.
A tető javított oldala. A másik oldal még hátravan...
Sajnos a felhasznált bitumenes tetőzsindely nem egyszerre lett megvásárolva, ezért egy része más fajta volt, ami csak a javítás napján derült ki számunkra, de ez legyen a legnagyobb gondunk a vihar okozta károk után!

A munka másfél napig tartott (a szél kicsit késleltette a munkavégzés kezdését), de az eredmény nagyon szép lett, és nagyon jó érzés a vihar után ilyen biztonságban tudni magunkat! Ezúton is köszünjük a tetoexpress.hu -nak!

Jó érzés tudni, hogy mi van a fejünk felett, szemben a városi életünkkel, ahol a hibajavítások anélkül történnek, hogy az embernek bármi fogalma lenne a javítás lépéseiről, a felhasznált anyagokról, stb.
Szóval végre túl vagyunk ezen is, nem maradtunk fedél nélkül, és nem mellesleg az esővíz se büdi már, ahogy arról előzőleg írtam, igaz, az nem derült ki, hogy ennek a tetőjavítás, a hűvösebb idő, vagy a sok eső az oka...

Megjegyzések