Kényelmi szolgáltatások falun

Amióta itt vagyunk, piszkálta a csőrömet, hogy vajon azokból a kényelmi szolgáltatásokból, ami otthon, Budapesten minden sarkon elérhető, mi minden érhető el itt is. Teljesen más igényeink vannak, mint az átlag embernek, de ennek ellenére, alkalmanként szükségünk van néhány kényelmi szolgáltatásra is, amit mentségünkre és pesti származásom számlájára írok, de nem szégyenlek.

Az elektromos áram szolgáltatásra most nem térnék ki, azt talán érthető, ha azt mondom, az nálunk is az alap. Attól még, mert a v-zombik helyett nagyszüleink nagyszüleinek példáján szeretnénk létezni, az nem jelenti azt, hogy ősemberek akarnánk lenni, szóval az áramra nekünk is szükségünk van, attól nem függetleníthetjük magunkat, de nézzétek el nekem, ha ezt nem kényelmi szolgáltatásként kezelem. Ugyanez a helyzet a vezetékes és a mobiltelefon szolgáltatással is. Viszont van pár szolgáltatás, ami belerondít a függetlenségünkbe!

Televízió, kábeltévé

Van falun is! Egy klasszikus, "nagyseggű" televíziónk van, nyolc csatornával. Nem fizettünk elő semmiféle kábeltévére, és nem is tervezzük. (Még annak ellenére sem, hogy soha életünkben nem töltöttünk le egyetlen egy filmet sem az Internetről.) Éppen elég mocsok ömlik a tévéből, nincs szükségünk arra, hogy ezt nyolc helyett száz csatornán nézzük. Budapesten se néztük 3-4 csatornánál többet...

Az HBO hiányzik, de csak azt nem lehet kérni egyik szolgáltatótól sem, az videótárak drágák, mert azt is csak csomagban lehet kérni, úgyhogy túl fogjuk élni ezek nélkül. Sőt, ha néha elcsípünk egy jó filmet a kevés csatornánk valamelyikén, annál nagyobb az öröm! :D

Ha annyira hiányolnánk ezt, akkor legrosszabb esetben még mindig meg tudunk venni egy-egy 200 forintos filmet a Tescoban, vagy ami inkább valószínű, felpattanunk a vonatra és elmegyünk a legközelebbi moziba, és ott nézünk filmet. Nekem a TV esténként, éjféltájban fontos, mert lefekvés előtt, ágyból szeretek filmet nézni, ill. karácsonykor, amikor az ember pihen, és csupa "vasárnapi", családi filmeket adnak. Ehhez bőven elég az a 8 csatorna. Ennyit a tévéről...

Kábeltévé tehát van falun, de részünkről megspórolható, hiszen azok a filmek, amelyekhez könnyen hozzájuthat az ember, ill. egy-egy mozizás ezt simán kiváltja a meglévő nyolc ingyenes, digitális, kódolatlan TV csatorna (M1, M2, Duna, Duna World, M4, RTL Klub, C8, Euro News) mellett. (Persze szívünk szerint más csatornákat néznénk, de ennyire. De túl fogjuk élni! :)

Internet 

Internet ma már szintén mindenütt van, szolgáltatótól függ, hogy milyen korlátok között kínálják a csomagjaikat. Ha lehet egy tanácsom, ne ragaszkodjatok a nagy nevű szolgáltatókhoz, mert nem minden a brand, a kicsik is tudnak jók, sőt jobbak lenni!

Nekünk elkerülhetetlen, mindenképpen szükséges volt az Internet! Mivel a munkánk az Internet, ezért az első falusi éjszakánkat úgy terveztük, hogy már a világhálóba bogózva hajtjuk álomra a fejünket. Ebben akadályozott meg minket a kedves és naccságos Telekom, aki már érkezésünket megelőzően beígérte a szélessávú Internet szolgáltatást, amit végül képtelenek voltak bekötni a házba.

Pedig az Internet nekünk a vér az ereinkben, így nem volt kérdés, meg kell oldani! Végül meglett a megoldás, ami végig itt volt a szemünk előtt. Mikrohullámú Internet! Nos igen, ez kell, ez muszáj, ez elkerülhetetlen! Nem bántuk meg, mert amióta szerződést kötöttünk az Arany Antenna Bt-vel, a fél év alatt még egyetlen egyszer sem tapasztaltunk hibát, pedig aligha akadnak nálunk több óraszámban Internetet használók!!!

Persze nem biztos, hogy mindenhol ilyen rózsás a helyzet falun, ami a netet illeti, hiszen a szolgáltatók lefedettsége nem hiánytalan, emellett az ügyfél igények is eltérőek, ahogyan az árak is meglepően változatosak. Ha végképp nem megy másképp, akkor a mobilinternet a megoldás, nekünk sajnos ez nem volt elég, de már nem is bánjuk...

Élelmiszer házhozszállítás

Aki Budapesten élő, egészséges, két lábon járó ember, az azt sem tudja, kivel hozassa házhoz az élelmiszert, olyan nagy a választék, miközben falun örülünk, ha van egy, aki hajlandó a hegynek fölfele kiszállítani azt, amit mi csak gyalog, vagy bringával tudunk felcipelni.

Baromi drága egy mulatság ez, de úgy gondolom, egy-egy alkalommal megéri 1600 Ft-ért házhoz szállíttatni a nehezebb élelmiszereket, amiket mi csak nagyjából egy hét leforgása alatt, mindennapos vásárlással, kifulladva lennénk képesek.

Nem a cipelés a gond, nem is a gyaloglás, hanem a hely, ami ugye véges, tehát minden a biciklire sem fér fel, pl. ha több kg zöldséget vesz az ember. Másrészt hegynek fölfele mind gyalog, mind biciklivel leizzadunk, ami nálunk újabb és újabb kézzel történő mosást jelent, mosógép nélkül, esővízzel.

Szóval azt hiszem, a harmadik kényelmi szolgáltatás használata is nélkülözhetetlen, amivel minimum 1-2 órát megspórolunk magunknak, a bevásárlás házhoz jön, a felszabadult időt, pedig elkirándulhatjuk! :) Azt hiszem, ezt a szolgáltatást a falusiaknak találták ki, mégis főként az autóval rendelkező, budapestiek használják. Én nyugodt szívvel ajánlom minden falusinak! :)

A GRoby házhozszállításról egyébként részletesen is leírtam a véleményemet, itt.

Lefedettségi térkép

Bármilyen kényelmi szolgáltatásra van is szükséged friss falusiként, javaslom, hogy a megfelelő cég keresését kezdd a "lefedettségi térkép" szópárossal! Ha ilyen nincs, akkor keresd a szállítási területeket, rendelési információkat, mielőtt megkezdenéd a virtuális bevásárlásod! Sok üzlet ugyanis nem szállít akárhová, csak meghatározott településekre.

Megjegyzések