Mosás keverőtárcsás mosógéppel

Annak ismeretében, hogy kézzel mosok, anyukám mindenáron rá akart beszélni egy mosógépre. Mivel olyan automata mosógépről, amit anno, a pesti lakásban használtunk, hallani sem akartam, mesélni kezdett az un. keverőtárcsás mosógépről. Nem értettem, mit akar ezzel, nagyjából csak annyit hallottam meg az egészből, hogy kb. harmincezer forintért már lehet kapni ilyet.

Az automata mosógép, amit a városban használtunk
Mivel nincs vezetékes víz a házban, és anyagi helyzetünknél fogva tudtam, hogy másik mosógépre úgysem lesz a közeljövőben pénzünk, így foglalkoztatni kezdett az anyukám által ajánlott keverőtárcsás mosógép gondolata. Olvasgattam róla a neten, és többször is céloztam rá Thomasznak, hogy vegyünk egyet, akár használtan.

Mintha csak meghallották volna, nagyon kedves ismerőseinktől éppen ez idő tájt jött egy telefon, hogy nincs-e szükségünk egy keverőtárcsás mosógépre?! Majd kiugrottunk a gatyánkból, amikor meghallottam ezt a hírt, - hát persze, hogy szükségünk van rá! - válaszoltuk boldogan!

A keverőtárcsás mosógép. 10-15 éve, amikor a másikat (fenti kép) vettük, fele ennyire sem örültem neki, mint most ennek.
Kb. két hétre rá már itt is volt a mosógép, és kaptunk mellé egy régi Hajdú centrifugát is! Ütöttek, kopottak, de nagyon örültünk nekik, hisz nem dísz-, hanem használati "tárgyakról" van szó, és amire kell, tökéletesen megfelelnek! Ha lesz egy pici szabadidőnk, kicsinosítjuk őket. Mindkettőt lefestjük, és ha szükséges, varrok rájuk valami mosógép köntöst. :)

A mosógépet kipróbálva is azt kell, hogy mondjam, kellemesen csalódtam! Igaz, ebbe a mosógépbe nem lehet a fél ruhásszekrényt belegyömöszölni, és nem tud mosni, öblíteni, centizni is, de bevallom őszintén, én világ életemben szőke voltam az automata mosógépünkhöz, és nem tudtam, melyik gomb mire való. Mindig ugyanúgy mostam mindent, mindig a szokásos gombokat nyomkodtam, a többi gombról azt sem tudtam, eszik, vagy isszák?!

A keverőtárcsás mosógépbe csak berakod a ruhát, megnyomod a gombot, és mosod, amíg úgy érzed. Aztán lecserélem a vizet és öblítem egy rövid ideig a kimosott ruhákat. Ezt a vizet is le kell engedni, és meg is vagyunk. Ezután jön a centrifuga, azután pedig a teregetés a kertben - mindig is erre vágytam! Azzal, hogy a szabadban teregethetek, egy álmom vált valóra, hisz nincs annál foghatóbb, mint amikor a friss levegőn szárad meg a ruha.

A pesti lakásban nem egyszer előfordult, hogy a mosott ruhát elfelejtettük kiteregetni, ilyenkor a ruháknak másnapra egy cseppet sem volt öblítő illatuk, sőt! Volt, ami kifejezetten kellemetlen, pállott, víz szagú volt. Ezeket a ruhákat újra kellett mosni. Ezen alkalmakkor mi voltunk a hibásak, hisz figyelmetlenségünk miatt történt mindez, de volt olyan is, amikor az öblítő büdösödött meg...

Ezzel a kis mosógéppel viszont sokkal frissebb ruhákat tudunk produkálni, igaz, ennek jó időben része a friss levegő a kertben, és a mosópor, amihez öblítő sem szükséges.

Nagyon babusgatom majd, és nagyon fogok vigyázni rá! Köszönjük Józsi, köszönjük Misi! :)

Megjegyzések