Beérett a cseresznye, mi mindent lehet belőle csinálni?!

Először is megenni! Olyan finom, hogy tulajdonképpen én csak most tudtam meg, hogy szeretem a cseresznyét. Azelőtt, Budapesten mindig óckodtam tőle, (ahogy sajnos sok más gyümölcstől is), de idén megállás nélkül tolom az arcomba! Ha elmegyek a fa alatt, akkor azért, ha szüretelünk, akkor azért, de ha pl. nekiállok magozni a cseresznyét, hogy eltehessünk belőle a fagyasztóba, akkor azért.

Thomas látva lelkesedésemet a piros bogyó iránt, olyan turmixot készített nekem, hogy csak tetézte a "bajt", hisz azóta minden nap "elvárom", hogy megkapjam a napi cseresznye turmix, vagy Smoothie  adagomat. A turmixot tej nélkül, összesen négy hozzávalóból készítette el, így azt laktózérzékenyeknek különösen ajánlom!

Cseresznye turmix recept laktózérzékenyeknek (is)
  1. negyed kg magozott cseresznye
  2. 1 kk cukor (mi édesítőt használtunk)
  3. fél kk fahéj
  4. 4 db háztartái keksz
Kell még hozzá egy botturmix és óriási önmegtartóztatás, hogy ne verd ki a balhét még egy pohárért, mert annyira finom!

Isteni finom cseresznyeturmix
Természetesen készítettünk lekvárt is, de tartósítószer nélkül, aminek két oka van. Az egyik, hogy ha képesek vagyunk rá, szeretnénk elkerülni a tartósítószert és hasonlókat, a másik pedig, hogy egyébként sincs még meg a megfelelő rutin, hogy mit és hogyan érdemes, egyenlőre csak próbálkozunk a neten található okosságok alapján.

A magozott cseresznyét indukciós tűzhelyen 60-80 fokon főztük, 1-2 alkalommal feltekertük 100 fokra a gépezetet, hogy forrjon a lekvárunk. A hozzávalók kb. 500 g cseresznye, 200 g cukor voltak, de a cukrot csak akkor adtuk hozzá, amikor a cseresznye már elegendő levet eresztett. Rövid időn belül a cseresznyék minden levüket kieresztették, mi pedig befőttes üvegbe öntöttük az eredményt. Az üveget lezártuk, majd 5 percre a tetejére fordítottuk, azután pedig visszafordítva a hűtőtáskába raktuk, konyharuhába bugyolálva.

Íme a lekvár:

Sajnos nem telt meg az üveg
Aztán megjelentek a seregélyek! Jajj, ezt nem hagyhatjuk, továbbra is szedtük a cseresznyefa pirosló termését, akkor már létrára állva, de a tetejét még így sem értük el. De mit lehet még készíteni a cseresznyéből?! Ha érdekel, kattints ide!