Eperlekvár készítés pofonegyszerűen, abrakadabra nélkül

Ahogy a cseresznyelekvár esetében, az eperlekvárt is indukciós tűzhelyen főztük készre. Ez egy nagyon könnyű munka, és kifizetődő! Amit nem szeretek benne, hogy lekvárkészítéskor lényegében tönkre kell tenni a friss gyümölcsöt... :-\

Végy negyedkiló epret! Az eperszemeket darabonként vágd négyfelé. Rakd bele őket egy fazékba! Amikor elég levet eresztett, rakj hozzá 100 g cukrot. Addig főzd, amíg az eper minden levét kiereszti, és forrni kezd. Mi indukciós tűzhelyen főztük az eperlekvárt, 60 fokon, majd felbátorodtunk, és amikor elolvadt benne a cukor, 80 fokra váltottunk. Állandó kevergetés mellett háromszor forraltuk fel a főzetet 100 fokon.

Az eperlekvár nagyon hamar elkészült, de tartok tőle, hogy ugyanilyen hamar el is fog fogyni, mert én nem bírok várni télig! Idén sokan panaszkodtak arra, hogy elfagyott az eper, nálunk szerencsére ilyen nem volt. Viszont nagyon keveseltük a mennyiséget, úgyhogy lesz még dolgunk az eperrel bőven!
Mit keres az eper lekvár a fűben, és nem a számban?!
Vajon ez most eper, vagy szamóca? Úgy tudom, hogy a szamóca kisebb, mint az eper. A gyümölcs nem lett olyan óriás, mint a boltokban, de én nem is bánom, mert sok helyen nagyon rosszakat lehet venni. Egyedül a Nagycsarnokban és a Hunyadi téri piacon vettünk nagyon finom, édes epret, a többi közül nem igazán emlékszem kiemelkedőre. Pedig az eper cukor nélkül is nagyon finom édes, ha eper, és nem valami génmanipulált hulladék...

Ha van valakinek bevált módszere a tartósítószermentes eperlekvár kapcsán, azt örömmel fogadnánk, mert még csak próbálkozunk, és reménykedünk, hogy nem lesz a lekvárnak baja anélkül. Minden segítséget előre is nagyon köszönünk!

Megjegyzések