A fagyi vetélytársa: kávés nyári desszert

Íme a legegyszerűbb, de ugyanakkor a legnagyszerűbb nyári desszert, ami a fagylaltot is képes felülmúlni! Se főzés, se macera, csak néhány hozzávaló, és két tejfölös vödör. Az eredményt nem fogod elhinni! Fagyis kanállal is adagolható, mintha egy gombóc fagyi lenne...

Mint azt korábban már említettem, nincsen sütő a házban, így ami a süteményeket illeti, anélkül kell feltalálni magunkat. Sütő nélkül marad a palacsinta sütés, és egyéb alternatívák, ami előbb-utóbb unalmassá válik, hiszen az ember csak megkívánja a kedvenc süteményét, és egyéb habos finomságokat...

Az Interneten található, sütés nélküli, tejfölös csokis-vaníliás sütit többféle ízesítéssel is megcsináltuk, az összes közül ez a változat vált be a legjobban. Elvileg én magam találtam ki, de el tudom képzelni, hogy más is csinált már hasonlót.

Jegeskávé fagylalt tejfölből
Jól néz ki, ugye? Ez a süti se nem fagyi, se nem süti...
A rakott kekszes, tejfölös sütemény macerás, ha az embernek nincs hozzá megfelelő tortaformája, így mást kellett találnom erre a célra. Egyszer véletlenül az újrahasznosítható tejfölös vödör akadt a kezembe, és nem is volt ez olyan rossz ötlet, sőt! Azóta a kávést csak így csinálom!

A 2 vödör kávés desszert hozzávalói és elkészítése:
  • 20%-os vödrös tejföl (750-850 g)
  • 1 zacskó Győri omlós kakaós keksz (180 g)
  • 2x13 db Háztartási keksz
  • két lefőzött hosszú eszpresszó kávé
  • 2x5 kk cukor (vagy édesítő ízlés szerint)
  • 1 kk kakaópor, vagy darált mogyoró a tetejére (elhagyható, de sokat számít)
Mi kakaós, vagy kókuszos Győri keksszel szeretjük a legjobban, de Győri keksz nem volt itthon, amikor a cikket írtam. Ha neked sincs, használj helyette háztartási kekszet!

A hozzávalókat fele-fele arányban a két tejfölös vödörbe (vagy valamilyen fedhető desszertes tálba) rakjuk. Érdemes a háztartási keksszel kezdeni, így elkerülhetjük, hogy a pohár alján csak krém maradjon keksz nélkül. Törjük a kekszeket 4-5 darabba a tenyerünk segítségével, és a kekszdarabokkal töltsük meg velük a vödrök kb. harmadát. Erre jöhet a fél kávé, majd a tejföl és a cukor. Mikor ez megvan, egy hosszú nyelű kanállal alaposan keverjük össze őket a vödrökben. Nem kell vigyázni a kekszre, bátran keverjük azt a masszát, közben a kanál fejével nyomkodjuk le a kekszet az aljára. Ha még fér bele keksz, pótoljuk. Annyi kekszet tegyél bele, amennyi elfér a vödörben, de a krém lepje be az összeset!

Hűsítő falat a kávés-vödrösből.
Egyengesd el a tetejét, és szórd rá a kakaóport! Ha van otthon őrölt mogyoró, mandula, vagy dió, az is nagyon finom! A magőrleményt akár bele is keverheted a desszertbe! Kész is vagy! Már csak ki kell bírnod 2-3 órát, amíg a desszert lehűl, és a krém megdermed. Itt egy rövid videó az eredményről. :)

Azt remélem, hogy ennek a nasinak évezredek múlva is úgy fog szólni a legendája:

"A vödrös desszert nevének eredete a kétezres évek elejéig nyúlik vissza. 2016-ban a környezetvédelmi világszervezetek minden erőfeszítése ellenére gyarapodni kezdett a háztartási hulladék mennyisége. Ebben az évben valamilyen rejtélyes oknál fogva elszaporodtak a műanyag vödrök az élelmiszeriparban. A híres vödrös narancs már nem számított újdonságnak, de többek között az étkezési zsírt, a kovászos uborkát, a parányt, a virslit, és a tejfölt is vödörbe csomagolták. A vödrös desszert feltalálója nem akarta szemétbe dobni a vödröket, és édességet töltött beléjük. A vödrös édesség annyira ízlett a vendégeinek, hogy világszerte híre ment az édes vödrös találmánynak, és feltalálói életük végéig boldogan éltek belőle, amíg meg nem haltak."

Nem savanykás, egyáltalán nem érezni benne a tejföl ízét! Amennyiben van merszed kipróbálni, feltétlenül várom a visszajelzésed, hogy ízlett-e! De kérlek, olyat ne írj, hogy ez a tiramisu, mert tudom, hogy az is hasonló, de itt az egyszerűségen, van a hangsúly! Esetleg ha valaki még bátrabb, és más ízű vödröst, vagy a mélyhűtött vödröst is kipróbálta, az ő visszajelzését különösen várom!