Bepoloskázták az országot (Poloska a kertben)

A kert tele van a zöld vándorpoloskával (Nezara viridula). Rohadt kis dögök, amik valószínűleg azért szaporodtak el, mert a táplálékukként szolgáló levéltetűnek kedvező volt az idei nyár, így nagyon sok volt belőlük. És hová megy a vándorpoloska (más néven mezei poloska)? Nyilván oda, ahová minden élőlény menne a helyében: oda, ahol sok az ennivaló! A vándorpoloska nem keverendő össze a rettegett ágyi poloskával! A zöld poloska növényi nedvekkel táplálkozik.

Igen ám, de egyes ennivalókon osztoznunk kell, mert bizony a vándorpoloska étlapján tucatnyi zöldség szerepel; ezért nevezzük "kártevőnek" a poloskát. A számára is táplálékot jelentő paprika, paradicsom, kukorica, szőlő, stb. növényeink tehát veszélyben vannak, amennyiben a poloska elszaporodik a kertekben. Ez történt az idén.
Poloskák az éretlen zöldségen
Poloska lárvák a zöld paradicsomon.
A kis rohadékok nem válogatnak, az éretlen termésen is épp olyan jól eléldegélnek, mint az érett paradicsomon, vagy más zöldségeken. Sajnos idén több kerületben, a belvárosi lakásokban is találkozhattunk velük, mint a harlekinkaticával és pár éve az árvaszúnyoggal.

A poloska lárvái semmit nem kímélnek
A piros paradicsomon is ott vannak
Sajnos a paprikát sem kímélik. Amikor a nyár folyamán először láttuk meg őket a magról nőtt kápia paprikán, azt hittük, hogy a paprikának annyi. Az ugyanis elkezdett megfeketedni. Szerencsére hamar kiderült, hogy a kápia paprika sok más zöldséghez hasonlóan (pl. tök) úgy érik be, hogy teljesen besötétedik, mielőtt végleges színét felvenné.
Poloskák költöztek a kápia paprikára
Egészséges kápia paprika. Rajta a poloska lárvákkal.
A poloska mindenen megtalálható, ami a kertben van, az alábbi műalkotást egy gyomnövényen találtam. Ez a "gyöngysor" a rohadék tojása. Ha ilyet látsz, hamarosan jó sok poloska lesz belőle, ezért ha nem akarsz poloska inváziót a kertedben, pusztítsd el a tojásokat! Irigylésre méltó annak a poloskának az igyekezete, ami erre a levélre rakta a tojásait: a levél szinte teljes méretét kihasználta:
Poloska tojások az alig két centis levélkén
A poloskának a védekezéskor használt illatanyagának köszönhetően (pont mint a harlekinkaticának) nincsen természetes ellensége, ezért ha túlszaporodik a kertben, akkor muszáj irtani, ha egészséges zöldséget akarunk enni! Valahol azt olvastam, hogy a zöld vándorpoloska megeszi a zöld levéltetűt. Meg tudja ezt valaki erősíteni?

Én el tudom képzelni, hisz tavasszal még a gyümölcsfákon megtelepedő levéltetvekkel küzdöttünk. Lehetséges, hogy a növényi nedvek mellett a poloska a levéltetűt is megeszi? Az megmagyarázná, miért nem irtják. Nekünk pedig csak a levéltetű inváziót kéne megszüntetnünk; ami mind a harlekinkatica, mind pedig a poloska invázió kérdést megoldaná...

Megjegyzések