Tűzifa átverések: már a Praktiker is érintett?

Előző posztomban ígértem, hogy megírom rövid történetünket a Praktiker által kínált száraz tűzifa kapcsán. Nem hittünk a szemünknek, amikor megtaláltuk az áruház 29.000 forintos áron kínált, akciós tűzifáját, sőt! Még a szállítási díj is nagyon kedvezményes volt!

Mivel eléggé lekéstük a tűzifa vásárlás szezonját, azonnal megrendeltük az árut. Az akciós ár miatt még fabrikettre is maradt pénzünk, amit régóta ki akartunk próbálni, így abból is rendeltünk 70 kilót. ...és itt a másik számunkra nagyon jó hírnek számító információ, hogy végre találtunk egy szerény anyagi helyzetünknek megfelelő mennyiségű tüzelőanyagot; itt a fabrikettet 10 kilójával lehet megvenni! A kiszállításra 3-7 munkanapot ígértek.

Óriási csalódás volt a Praktiker tűzifa!


Olcsó húsnak híg a leve... Néha nem ártana megfogadni a szólások és közmondások bölcsességeit, hisz nem véletlenül vette őket egykor ajkára a nép. A jó árú és jónak tűnő tűzifát a beígért 3-7 munkanapon beül nem hozták meg. A 9. napon (pénteken) megérdeklődtük, hol az áru, azt mondták, keressük a futárt. Már a Praktikerrel szerződésben álló futárszolgálattal is gondunk volt, mert a futár nem akart bejönni az utcába. Erről itt írtam. Miután tisztáztuk a problémát, megérkezett a tűzifa.

Az ígért száraz tűzifa helyett egy kívülről fa hasáboknak látszó, belül fa hulladékot rejtő csomagot kaptunk, amiben a használható méretű darabok majd' mindegyike csupa penész volt. A hulladék fakéregből, és egyéb apró fadarabokból állt. Ez utóbbiból két és fél nagy sittes zsáknyi mennyiséget kellett kiválogatnunk a hálóból! Íme mindez képekben:

Ígért és valós tűzifa

Ha a tűzifa csak penészes lett volna, az sem ok, mert az köztudottan nem túl egészséges. Az ilyesmi az eddig olvasott információink alapján a nem megfelelő tárolásra utal. Megjegyzem száraz tűzifát rendeltünk, hisz direkt olyan webáruházat kerestünk, akiknél száraz az áru, mert a környék össze lehetőségét felkutatva nem találtunk, csak augusztusi vágású tűzifát. A Praktikert rendelés előtt külön megkérdeztük telefonon, hogy száraz-e a tűzifa?!

Mégis azt mondom, ha a tüzelőanyagon valamelyest fel lehet fedezni némi penészt, az talán nem a világ vége. Azonban akkora mértékben, mint amit ebben a csomagban tapasztaltunk, semmiképp sem elfogadható a gomba.

Penészgombás tűzifa
A szivárvány minden színében pompázó penész a tűzifán
A tűzifa így nyilvánvalóan veszített a fűtőértékéből, amit tovább tetézett az a nem kevés hulladék mennyiség, amit a a háló boncolgatása közben fedeztünk fel:

Tűzifa helyett fa hulladékvolt a hálóban
Tűzifa átverés: ilyen egy kamu hálós tűzifa belülről Videó is van, itt!
Őszintén szólva fel voltunk készülve a tűzifa átverés különböző módszereire, mert a neten rengeteg trükköt olvasni ennek kapcsán, de mivel előzőleg (másik cégnél) nem volt ilyen problémánk, második alkalommal már bátrabban rendeltünk tűzifát online. Azt pedig álmunkban sem gondoltuk volna, hogy a Praktiker márkanév alatt ilyen minőségű terméket találunk, főleg mert a termék nevénél ez állt: "Nébih számított mennyiség". Nekünk ez elég volt a bizalomhoz...

Annak örülök, hogy anno órákat töltöttünk a net előtt a tűzifa átverések után kutatva, így ezt a fajta trükköt már ismertük. Ez volt az oka annak, hogy nem féltünk panaszt tenni a Praktikernél! Ezúton is köszönjük az infókat mindazoknak, akik áldoztak időt arra, hogy leírták a problémájukat!