Gabi néni, a modern Mary Poppins (Rendkívüli túrós pogácsa recept)

Anyukám olyan helyen dolgozik, ahol naponta többszáz vendég fordul meg. Szinte egész életében ügyfelekkel foglalkozott, volt pénztáros és ügyfélszolgálatos, élelmiszerboltban pultos, vagy a Skálában ruházati eladó. Bármit is csinált, mindig emberekkel foglalkozott. A rengeteg ember közül mindig akadt néhány, aki hálás volt egy-egy segítségért, vagy szép szóért. A hálás ügyfelek hol egy-egy csokoládét, hol virágot hoztak anyukámnak mosollyal mellékelve, ami apróság ugyan, de mindig örül neki az ember.

Karácsonyi ajándék a 86 éves Gabi nénitől
Gabi néni ajándéka
Tavaly karácsonykor egy 86 éves néni szerette volna kifejezni neki a háláját, ezért az alábbi ajándékkal kedveskedett neki. Egy kiporciózott túróspogácsa tésztát hozott gondosan becsomagolva, fenyőággal és arany színű szalaggal díszítve.

A könnyem is kicsordult, a kedves gesztustól, pedig nem én voltam az ajándékozott. Aki ilyen ajándékot kap, időt kap, ami korunk egyik legnagyobb hiányossága!

A pogácsatészta elkészítését Gabi néni tehát elvégezte, anyukámnak már csak ki kellett sütnie a süteményt. Ezzel a kedves idős néni sok időt spórolt meg neki, hiszen a sütés már gyerekjáték; azt a sütő helyette is elvégzi! A tészta ráadásul mélyhűtőben is tárolható, így az ajándék bármikor kerüljön a tányérunkra, az garantáltan friss lesz és puha!

Anyukám kisütötte Gabi néni pogácsáját
A kész pogácsa anyukám által kisütve
A pogácsát végül anyukám megsütötte, a lánya pedig mindmegette! Persze nem én ettem meg mindet, de anyu elhozta nekünk egy részét megsütve. Vagyis Gabi néni ajándéka hatványozottan célba ért, hisz mi is kaptunk belőle, frissen kisütve.

A történet ironiája, hogy ezt az ízt, ezt a tésztát keresem évek óta, mert a sajtos pogácsa receptjeink sorra kudarcot vallottak!

Gyermekkoromban mindig is tetszettek azok a népmesék, amikor egy fiú egyetlen tarisznyával ment szerencsét próbálni. Persze szimpátiám elsősorban a hamuba sült pogácsának volt köszönhető, valahogy minden ilyen történet hallatán éreztem a friss pogácsa illatát. A vándor életmód csak később férkőzött a szívembe. Szeintem Gabi néni pogácsájáról szóltak ezek a mesék! :)

Ez a pogácsa nagyon finom és nagyon puha, hamarosan én maguam is összehozok egy tésztát a lenti recept alapján, a túró is erre vár a hűtőben. Gabi néni túrós pogácsájának a receptje mindössze négy hozzávalóból áll és az adagok egyike sem lett elírva!

Utánanéztem, hogy van-e hasonló arányban megadott hozzávalókkal feltöltött túrós pogácsa recept a neten, és találtam! Passzív kereséssel kettő ilyet is találtam, mindkét esetben pozitív értékeléseket kapott a recept! Szóval most rajtam a sor! Már nagyon kíváncsi vagyok az eredményre!

Gabi néni túrós pogácsájának receptje

  • 50 dkg liszt
  • 50 dkg margarin
  • 50 dkg túró
  • só ízlés szerint (kb. 2 tk.)
  • (Sajt a tetejére, de ez elhagyható! Helyette lehet kömény, szotyi, tökmag, stb.)
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát kinyújtjuk és kiszaggatjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük. Ennyi az egész!

Szeretet ajándékba: Gabi néni túrós pogácsája
A túrós pogácsát a patak parton ettük meg
Sajnos a mai pénzközpontú világban a pénztárosok, a futárok, stb. zöme pofákat vág, ha nem kapja meg a "neki járó" borravalót (Tisztelet a kivétwlnek!). Persze az érem másik oldala, hogy olyan rohanó világot élünk, amiben ha nem felelünk meg az elvárásoknak, akkor elveszítjük a munkahelyünket. Ki ne fásulna bele a monoton, robotmunkákba?! Nem csoda, ha a külföldiekre savanyú benymást keltünk. Régen ez nem így volt!

Örülök, hogy vannak még olyan Gabi néni féle emberek, akik a pogácsa tésztájukkal megállítják az időt és rövid ideig is, mi is megmártózhatunk abban a világban, aminek nekünk már csak a híre jutott...

Megjegyzések