Borsófőzelék saját borsóból, a kertből

Ha van valami, amit érdemes ültetni, az a fürtös uborka és a zöldborsó. A zöldborsó kezdőknek kifejezetten ajánlott, mert ennek a zöldségnek az ültetése aligha fullad kudarcba. Az öntözése elengedhetetlen, amit a szőlőbe ültettünk, nem locsoltuk és meg is lett az eredménye. Az a borsó nem hozzott termést és nagyon gyenge maradt a növény. Elszáradt, mielőtt termett volna.

Frissen szedett zöldborsó a kertből
Zsenge zöldborsó a kertből
Bezzeg a másik az első adag borsónk szépen felcseperedett és ilyen szép termést hozott. Borsófőzeléket csináltunk belőle és egy kicsit olyan íze volt a borsónak, mint a kukoricának. Én még sosem ettem ilyen finom, friss és zsenge borsót, egészen más volt így, frissen, mint a fagyasztott és konzerv társai!

Az Interneten olvasható hozzáértők szerint a zöldborsó elősegíti a csontok és az izmok megerősítését, amit magas kalcium és magnézium tartalmának köszönhetünk. Ugyanakkor vérnyomásra és emésztésre is jótékony hatással van, ez pedig vas tartalmának köszönhető. De melyik zöldség ne tenne jót, ha fogyasztják?!
A zöldborsó növény "megkötözve" a kertben
A zöldborsó a madtaggal. Én nagyon nem szerettem a madzagos-macerás megoldást, de sokan esküsznek rá!
Az első borsószériánk tehát nagyon finom volt, jól sikerült. Először karókat helyeztünk ki a földbe és madzagot feszítettünk ki kötzöttük, hogy fel tudjon rá kapaszkodni a - kifejlett állapotában kb. térdig érő - növény. Szerette a madzagot, de hallottunk egy olyan praktikát, hogy felkötés nélkül is elég a borsót nevelgetni, csak hajtogatni kell őket egyik oldalról a másikra.

A következő adag borsót ugyanabban az évben madzag nélkül hagytuk és eléggé elhanyagoltuk, de gyanús volt, hogy a szőlőbe nem is érezte jól magát. Mondjuk ha nem kap elég vizet, sehol nem érzi jól magát... :-\ Mi viszont jól érezzük magunkat. Így pucolunk borsót. :D

Zöldborsó főzelék fasírttal
Fincsi zöldborsó főzelék
Idén ismét gatyamadzag nélkül növögetett őborsósága, most a kerítés mellé ültettük őket, így a kerítés rásegített a felkapaszkodásra az olyan egyedeknek, akik ki akartak törni. Idén is sikerült a borsó, már le is szedtük a termését és ettünk belőle zöldborsófőzeléket! :)

Megjegyzések