Első tapasztalataink a frézia virág ültetéséről

A frézia nagymamám kedvence, mégis nagyon megkedveltük mi is a gondozási ideje alatt. Fantasztikusan kellemes illata van és nagyon tetszik, hogy nem egy hivalkodó, hanem diszkrét, szolíd csokor, mintha csak magát a természetet kötnéd egy csokorba a friss levegővel, harmatcseppekkel és magával a virág illatával...


Viszont bármilyen hihetetlen, mi magunk is meglepődtünk, hogy meggyűlt vele a bajunk! Azt hinnéd, hogy a virághagymát bedugod a földbe, a növény kibújik, te néha meglocsolod és ott a virág. De nem! Az alábbiakban azt írom le, hogy milyen hibákat követtünk el a frézia nevelésekor.


Szigorúan egy kupacba ültesd a frézia virághagymát!


Mi zöldfülűként több helyen is meg akartuk próbálni a virágok elültetését, mivel a "használati utasításokban" túl általánosan fogalmaznak. A frézia napos, félárnyékos helyet kedvel - ilyeneket olvastunk, ezért megpróbáltuk fa alatt és kerítés mellett is az ültetését. Az lett a legszebb, legegészségesebb, ami a napon volt, kerítés mellett, ezért részünkről legközelebb inkább napos helyre fogjuk ültetni őket.


Nekünk, akik számoltunk azzal, hogy esetleg nem sikerül a "virágnevelés", jó ötlet volt, hogy több különböző helyre ültettük a virágokat, mert így láthattuk a frézia reakcióit a tűző napon, az árnyékban és a "domboldalban" is. Viszont aki virágcsokrot szeretne belőlük, semmiképp sem ajánljuk, hogy szétültesse őket, mivel másképp viselkedik a virág imitt-amott, aminek eredményeképpen nem egyszerre virágoznak majd, így nem fogsz tudni csokrot összeállítani belőlük! Sajnos mi is így jártunk.

Mikor kell levágni (leszedni) a frézia virágot?


Az Internet szerint a frézia virágot ollóval kell levágni, de csak akkor szabad, ha a szárak elérik a 20 cm-t és első viráguk nyílni kezd. Ekkor kell őket leszedni és csokorba rakni. A csokrot 20-25-ösével ajánlják elkészíteni, nekünk jó, ha egyszerre öt összejön az összesen 10 virághagymából!

A tankonyvtar.hu oldalon az alábbiakat találtuk:
"A megszedett virágot méret és szín szerint osztályozva, 20–25-ösével kötegeljük, úgy, hogy a legkülső bimbók mindig körkörösen kifelé nézzenek, illetve laposan egymásra feküdjenek (így nem sérülnek, hanem védik egymást). Szállítás előtt vízben felszívatjuk."
Amikor egyszerre 5 virág volt kinyílva, akkor már késő volt, hiszen nem egy napon nyíltak ki, így az ötből volt, ami már elhullajtotta a virágát és fonnyadni kezdett, miközben a másiknak csak akkor nyílt ki az első virága. Nehéz ezt összeegyeztetni, főleg ha még ilyen szőrcsomók is nehezítik a dolgod...

A sárga virágok lényegében elnyíltak és elhancúrozták őket a kis gyalogszőrösök, miközben a lila gyönyörű volt és friss. A fehér volt a legillatosabb és a legszebb, legegészségesebb, ő nyílt ki először. Sajnos ő sem volt már a nagymama csokrába rakható...

Levágtuk hát az első szériát, mert már fonnyadásnak indultak rajta az először nyílt virágok. Ma reggel még úgy volt, hogy megyünk Budapestre és visszük a csokrot a nagymamámnak, de látva a virágok állapotát inkább várunk még, hátha a mostani kis bimbókból összejön még egy csokorra való.
Addig is teszteljük a fréziát, mint vágott virágot esővízben, a vázában.

A frézia locsolása


A tavalyi nagy esőzés után idén nagyon száraz a nyár, ezért eléggé szűkös a vízkészletünk, így nem tudtuk túlzásba vinni a frézia locsolását, valószínűleg ez az oka annak, hogy olyan kis gyengék, átlátszóak a szirmai. A fehér virág szép, egészséges, más, mint a többiek. Valószínűleg ez a gyengeség a szárazságnak köszönhető, ami mellett mi próbáltuk locsolni őket, de ha nálunk nincs eső, akkor sajnos öntözés sincs (csak módjával), mert a víz másra is kell.


Hányszor virágzik a frézia?


Egyszer, de állítólag ha ősszel, az első fagyok előtt kiássuk a hagymáját, akkor el lehet rakni őket jövőre. Ehhez a hagymán a virágzás után egy 5-10 cm szárat kell hagyni a levelével együtt, majd száraz, szellős helyen kell tárolni, mint a vetőmagokat. Olyat is olvastunk, hogy ha földbe dugjuk, egy virágcserépben, akkor megfelelő (szoba)hőmérsékleten télen is képes virágozni. Mi inkább szabadföldbe szeretnénk majd ültetni jövőre is!

Megjegyzések