Mexikói csípős csirke paradicsomszószban

Budapesten anno, amikor még egészen más anyagi körülmények között éltünk, bármennyire is utáltuk, sokat jártunk a plázákba. A Westend volt az egyik kedvencünk, sokat jártunk oda moziba, biliárdozni és sajnos kajálni is. Akkor mindketten jópár kilót szedtünk magunkra, de mostmár tudjuk, hogy ez az akkori életmódunknak és a mozgáshiánynak volt köszönhető.

Most mégis egy ottani kedvencünkről szeretnék egy pár szót ejteni. Akkoriban a gyros volt a mindennapos étel, de előfordult, hogy a "műanyagban" (McDonalds, Burger King) ettünk valamit. A legjellemzőbb azonban minden nap az az étkezde volt, ahol meleg főtt ételt lehetett vásárolni. Többnyire gyrost ettünk itt, de volt egy másik kedvencünk is, a mexikói chilis csirke. Már ha jól emlékszem a nevére. Mert az étkezde néhány év múlva sajnos új tulajhoz került és más lett a kínálat is.
Chilis csirke paradcsomszószban
Mexikói csípős csirke
Szóval a mexikói chilis csirke! Azóta vágytam erre az ételre, de egyszerűen nem tudtuk elkészíteni, mert valahogy sosem volt elég "töltöttpaprika ízű" a szósz. Az Interneten is hiába kerestem, hiszen nem emlékeztem a nevére. Annyi próbálkozás után azonban néhány napja Tom a sarkára állt és elkészítette a csodaételt! Egy az egyben ugyanolyan lett, mint az a bizonyos ebédünk, amit egyébként mindig uborkasalátával ettünk. Íme:

Hozzávalók:
  • csirkemell: 1 pár
  • sűrített paradicsom: 200g körül (kb. 2 konzerv)
  • paradicsomlé: fél liter
  • tv paprika: 2 db
  • vöröshagyma: 2 fej
  • feketebors (őrölt): másfél kk
  • só: másfél kk
  • oregano: fél kk
  • cukor: 1 kk
  • csemegekukorica (morzsolt): 340g (1 konzerv)
  • kókuszzsír: kb. 2 ek (a sütéshez)
Elkészítés:
  1. Kókuszzsíron főzd puhára (üvegesre) a kockára vágott hagymát és a paprikát. Amíg a hagyma és a paprika mepuhul, addig a csirkét fel tudod darabolni!
  2. Vágd fel kockákra a csirkemellet és add hozzá az eddigiekhez! Miután fehérre főtt a hús, öntsd rá a paradicsomlevet, majd add hozzá a sürített paradicsomot is!
  3. Keverd el, majd lefedett lábosban főzd össze az ízeket 30 percig!
  4. Közben ízlés szerint add hozzá a fűszereket!
  5. Az utolsó 10 percben add hozzá a kukoricát, keverd össze és szükség esetén ízesítsd! A csípősséget a feketebors további hozzáadásával növelheted!
  6. Párolt rízzsel, uborkasalátával tálald! Jó étvágyat! =)
Csípős csirke paradicsomszószban
Mindig előkerül a fényképezőgép ebéd közben
Jó étvágyat kívánunk! :)