Málnalevél tea úgy, ahogy olvasod: a málna leveléből

Budapesti életünk során is tapasztaltuk, de itt, vidéken sokszorosan így van: az Interneten fantasztikus dolgokat lehet találni! Most a málnabokor egyik csodáját szeretnénk bemutatni nektek. Azt olvastuk, hogy a málnabokor csodálatos gyümölcse mellett a levelét is fel lehet használni. Kiszárítva finom tea készülhet belőle, ami nemcsak nagyon finom, de egészséges is!
A málnabokor levelei is értékesek!
Most biztos sokan furcsa arcot vágnak az olvasottak hatására, pedig nem írtam el! Bár rengeteg mérgező növényről hallottunk már, a málnabokor levele nem tartozik ezek közé, a málnalevél tényleg fogyasztható, ráadásul több jótékony hatása is ismert. A málnalevél egyebek mellett sok C-vitamint tartalmaz, de méregtelenítő hatóanyagai miatt is érdemes fogyasztani.

A belőle készített tea enyhíti a hányingert, a hasmenés tüneteit, a menstruációkkal járó görcsöket, csökkenti a húgysavat a vérben, valamint érösszehúzó hatású, ezért visszérre is alkalmazható. A benne lévő magnézium miatt izomlazító és görcsoldó hatású, emiatt több oldalon menstruációs görcsökre és várandós nőknek is ajánlják, mert állítólag ellazítja a kismedence izomzatát, ami megkönnyíti a szülést. A fentiek mellett antibakteriális hatása miatt torokfájásra, meghűlésre és lázcsillapításra is ajánlják.

A málnaleveleket meg kell szárítani a főzet készítéséhez
Állítólag minden világhálón olvasható leírás, ami a málnalevélből készült tea jótékony hatásairól található, csak népgyógyászati tapasztalatokra épülő információ. Állítólag tudományosan nincsenek alátámasztva ezek az eredmények.
Az összetört, száraz málna levelek főzésre készen állnak
Nagyon piszkálta a csőrünket ez a tea, ezért kipróbáltuk. Nem tudom, hogyan kell "szakszerűen" elkészíteni, az olvasottak alapján, a különböző weboldalak mozaikdarabkáit kirakva az alábbiakra jutottunk: a hibátlan málnaleveleket egy műanyag tálcán megszárítottuk. A levelek nem barnultak be, zöldek maradtak, de "ropogósak". 2-3 napot álltak huzatmentes, de szellőztethető helyen a tálcán, majd, amikor már felkunkorodtak a levelek szélei és tapintható volt, hogy megszáradtak, kézzel belemorzsoltuk őket egy befőttes üvegbe.
Meleg málnalevél tea
Kb. 1 héttel ezután elkészítettük a teát 1 kávéskanál tea - 2 dl forróvíz arányban: egy pici szűrőbe elhelyeztük az 1 kk teafüvet, leforráztuk, majd 10 percig állni hagytuk a bögrében úgy, hogy a teafű beleérjen a vízbe.

A tea kóstolása óriási meglepetést okozott, mert bár semmilyen hatását nem éreztünk, egy óriási mosolyt csalt az arcunkra, mivel nem számítottunk rá, hogy ilyen kellemes íze lesz. A tea emlékeztet egy kicsit a málna ízére! Intenzív málna ízre ne számítsunk, aki ilyet szeretne, készítsen inkább málnaszörpöt a bokor terméséből!

Aki teheti, kóstolja meg, mert nagyon kellemes, gyenge íze van.

Megjegyzések

  1. NAGYON JÓ CIKK!!!! fűben, fában orvosság :) Érdemes kipróbálni az eper (szamóca) levél teát is!!! :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com