Költöző madarak a fejünk felett

Ismét a vidéki élet egyik pozitív tapasztalatát szeretném veletek megosztani, szemben a városi élettel. Mivel a terület egy része erdős, ezért vannak itt vad nyulak, vadon élő őzek, vaddisznók és fácánok. Ezek jelenlétéről teljesen élő közvetítést kapunk, mert Beigli ilyenkor nem csak "fülsiketítő" ugatásfélével, de lábai földbegyökerezésével is tudatja, hogy vad van a közelben.

De ezek a sétáink alkalmával történő esetek, ami mellett ott vannak a kóbor kutyákkal történő találkozások és a kerten belüli események is. Ez utóbbiak közül kiemelendő az a két alkalom, amikor macskák próbáltak otthonra, vagy legalábbis élelemre lelni nálunk, ill. a csapdába esett cickány, valamint a halálfejes lepkehernyó esetei. Van azonban, amiről még nem esett szó, ezek pedig a madarak...

Már a nyáron is szerettük a madarakat, amint csicseregtek, vagy épp felröppentek egy-egy közeli fáról, vagy bokorról. Ahogy eljött az ősz, már tudjuk, itt egészen más madarak vannak, mint a városban. Annak ellenére, hogy errefelé nagyon kevés a galamb, a legelső este egy hófehér galamb látogatott meg minket, aki a padlás ablakának párkányán töltötte az éjszakát.

Bár verebeket is szoktunk látni, sem ők, sem pedig a galambok nem tartoznak az errefelé jellemző madárfajok közé. A varjak és rigók itt is megfordulnak, emellett rengeteg a sárgarigó, vannak harkályok, és többféle, számunkra még ismeretlen madarak, akiknek inkább csak a hangjukat szoktuk hallani. Vélhetően a közeli tavaknak köszönhetően néha sirályok vonulnak el felettünk óriási rajokban, és a mai nappal abban a szerencsében volt részünk, hogy láthattuk, amint a darvak óriási "V" alakzatban délnek indultak.

A sirályokat is mindig megcsodáljuk, ahogy párás, meleg időben kőröznek a habos felhők alatt, vagy amikor több százan vonulnak felettünk, de a darvak igazi lármát csapva repültek el a ház felett, és a budapestiek ugye még nem láttak ilyet... Gyönyörűek látvány volt, szerencsére kéznél volt a fényképezőgépünk.


Az Interneten olvasottak szerint a darvak jellemzően októberben indulnak fél felé, ott vészelik át a telet. A daru madár Magyarországon védett állat, eszmei értéke 50.000 Ft. A darvak hazánkban Hortobágyon egyesülnek, és onnan indulnak tovább, közösen, Afrikába. A Hortobágyi Nemzeti Park ma már programokkal színesített eseményként kezeli a daruvonulást, amelyről eképpen írnak:
"A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma."
Ha szeretnéd te is látni ezt a csodát, itt olvashatsz bővebben a darvak vonulásáról, és az ehhez kötött hortobágyi programokról, amely idén október 23-24-25-én kerül megrendezésre. (Természetesen nem a darvak vonulása, hanem a vonulásuk tiszteletére szervezett programok. :D)

Mi eközben nemrég készítettünk egy madáretetőt, amibe csak most szoktatjuk oda a madarakat. A sárgarigók már felfedezték, de még nagyon félénken közelítik meg, így egyelőre nem sikerült képet készíteni róluk. A madáretető készítéséről hamarosan beszámolok!

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com