Alapok

Budapestről vidékre: amire biztosan szükséged lesz

Ha vidékre költözöl, sok mindent mérlegelni kell a költözés során. Persze nem mindegy, hogy milyen a komfort, ahonnan, és ahová költözöl. Az sem mindegy, hogy milyen évszakban, milyen időben költözöl, és az sem, hogy milyen messze van a legközelebbi élelmiszerüzlet.

A mi esetünkben a költözés ideje alatt nyár volt, ezért tudtunk kerékpárral, apránként elköltözni. Akkor a gumicsizmára és a lábtörlőre nem kellett nagyobb hangsúlyt fektetnünk, de mostanra be kellett szereznünk egyet mindkettőből. Sapka, sál, kesztyű, mellény, takaró, és minden olyan meleg holmi, amire a városban csak legyint az ember, itt bizony szükséges.

Persze ha valakinek van autója, és telik padlófűtésre, akkor valószínűleg ezt is másképp látja, mint mi, de nekünk nincs autónk, így először a bicikliket és pokrócokat vittük magunkkal, vonattal. De mi mindent érdemes elsők között beszerezni az újonc vidéki embernek?

Nyári költözés

Nyáron a legfontosabbak az árnyékoló, és a bőrápoló krémek. A kert bármilyen jó is, kánikulában, amikor magas az UV sugárzás, 15 perc is elég ahhoz, hogy az ember leégjen. Ezért az árnyékoló, a fejfedő nagyon fontos a kertes házi lakó számára, emellett a napon tartózkodási, és a napozási ismereteinket is érdemes felfrissíteni.

A naptej mellett a kéz- és sarokkrémekre is szükségünk lesz, már néhány nap után észre fogjuk venni, hogy a sarkunkon megjelenik a bőrkeményedés, ami hidratálás és megfelelő ápolás nélkül meg is repedezhet, ami viszont borzasztó fájdalmas és kellemetlen. A kezünk kiszárad, hiszen ha kertészkedünk, a földben "turkálunk", amitől a bőrünk kiszárad. Ezt szintén hidratálni kell...

A kertészkedéshez szükséges eszközök sem lehetnek utolsóak a beszerzési listánkon, de még azelőtt, hogy ásót és kapát vásárolnánk, először - attól függően, hogy milyen kertünk van, és benne milyen gyümölcsfáink - szerezzük be a szürethez szükséges, apróbb dolgokat; szüretelő kötényt, és néhány rekeszt. Ha a kerti öntözés nincs még megoldva, szükségünk lesz néhány kannára, és végül az esővízgyűjtő hordók is hasznosak lesznek az öntözéshez, nem beszélve a spórolásról...

Nálunk nincs semmilyen víz, csak az esővízgyűjtő medencéből gazdálkodunk, így a lavórok nagyon fontosak! Több is kell belőle, az a biztos!

A fedetlen esővízgyűjtőket viszont szinte azonnal ellepik a szúnyogok, ezért mindig takarjuk le az esővízgyűjtő hordókat a kertben/teraszon, és szerezzünk be szúnyogriasztót, légyfogót!

Téli költözés

Ha kinőttél abból, hogy a divat előrébb való számodra a praktikus termékeknél, akkor gumicsizmára mindenképp szükséged lesz, hisz ha kerted van, akkor sár is van, amikor eső esik! Ugyanezen oknál fogva egy lábtörlő is elkél...

Mi például soha nem vásároltunk vastag zoknit, mindig a szokásosat vettük, és ritkán volt szükség dupla zoknira a városban. Itt most még csak ősz van, de előfordult, hogy a bélelt gumicsizmában is fázott a lábam. A vastag zoknit tehát mindenképpen ajánlom!

A mi házunk alatt pince van, nincs padlófűtésünk, így a nőkre jellemző módon sokszor fázott a lábam. A városban erre nem volt szükség, de itt mamuszt használok (Köszönöm anyukámnak!).

Fázós vagyok, ezért a kerékpár használatát a hideg időben úgy volt, hogy felfüggesztjük, mégis volt már 1-1 alkalom, amikor két keréken gurultunk le a faluba, mint nyáron. Az ilyen alkalmakkor érezni a leginkább, hogy kesztyűre, sálra és sapkára van szükségünk. A sapka és a kesztyű már megvan...

Szerezzünk be vetőmagokat is, amiket a tavasz beálltával apránként el lehet majd ültetni! Télen gyűjthetjük a magokat, és ősszel készíthetünk madáretetőt...

Évszaktól függetlenül

A vidéki élet merőben más, mint a városi. Vidéken egér jelenhet meg a házban, ami ellen védekezni kell. Legalább egércsapdát szerezzünk be, mert az egér bármikor ott teremhet a konyhában, és az év óvjon attól, hogy elszaporodjon! Ősszel, aratáskor, amikor a földterületeket gépek járják, a mezei állatok élőhelyét megbolygatják, ilyenkor már lehet számítani a váratlan vendég érkezésére, sa ennek esélye tovább nő a hideg beálltával, amikor minden valamire való eszű állat behúzódik a meleg helyekre. Sajnos így van ez a darázzsal, a léggyel, poloskával is, stb.

Vagyis az egércsapda és a légyfogó nélkülözhetetlen eszközök!

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com