Kisokos

Néhány pontban összeszedtük a városi és a vidéki élet közötti legjelentősebb különbségeket. Ha pesti vagy, és vidéki költözést tervezel, akkor remélhetőleg segítségedre lesznek az alábbi tudnivalók. A leírt információk tájékoztató jellegűek, előfordulhat, hogy ahová te költözöl, ott más a szokás. Ez falutól függ. Örömmel vennénk mindenféle visszajelzést, saját tapasztalatot, észrevételt a lentiekkel kapcsolatban!

Közlekedés
Városban a közlekedés tömegközlekedéssel többnyire akadálymentes, a járművek mindenki által megszokott menetrend szerint közlekednek. A belvárosban 5 percenként járnak a buszok és a villamosok, a külvárosokban már ritkulnak ezek a járatok. Vidéken a tömegközlekedési eszközök sokkal ritkábban járnak, a legáltalánosabbak a félóránkénti, vagy óránkénti járatok. A közlekedésünket eszerint kell megtervezni, nem úgy mint, a kényelmes városban, ahol "úgyis mindjárt jön a másik!". Sok helyen továbbá a buszon kell megvásárolni a buszjegyet.

Élelmiszer
Budapesttel szemben vidéken az élelmiszerboltok száma korlátozott, így az élelmiszer is kevesebb, mint odahaza. A vidéki élet korán reggel kezdődik, ha nem mész időben vásárolni, az áru fogy, így szűkebb kínálatból kell megvenni az ennivalót. A boltok helyenként a déli órákban, szieszta időben zárva tartanak, mint a mediterrán helyeken. Nincsenek hipermarketek, azt tudod csak enni/megvenni, amit a kisbolt(ok) kínálatában megtalálsz. Tesco, vagy egyéb csak a legközelebbi nagyvárosban van, ahová általában vonattal lehet eljutni.

Ruházati cikk
Vidéken nincs minden sarkon ruhabolt, mint Pesten, ami nem is baj, hiszen ha kertészkedsz, azt általában nem kisestélyiben teszed. Otthon és a kertben kényelmes, szabadidőruhákat fogsz tudni hordani, a szebb, csinosabb ruhadarabok messzebbi kiruccanásokra úgyis csak állnak majd a szekrény polcain. Ruhavásárlásra talán 1-2 boltban van lehetőséged a faluban, hacsak nem szabóval készítteted el a ruhád, ill. a közeli nagyvárosban tudsz shoppingolni, ha végképp nem bírod tovább új ruha nélkül. Ruháink kopnak, ezért előbb-utóbb szükség lesz a ruhaboltra, olyankor hidd el, nem a márkát fogod nézni!

Közösség
Falun a közösség még igazi közösséget jelent, ahol az emberek segítik egymást, ill. önkéntes, társadalmi munkákban is részt vesznek. Az emberek ügyelnek egymás értékeire, figyelik az idegeneket és beszélgetnek egymással. (Nem úgy, mint Pesten, ahol a pénztáros már nem is köszön a vásárlónak, az otthonodban pedig azt sem tudod, ki a szomszédod...) Falun mindenki köszön mindenkinek, ezen ne lepődj meg! A közösségi munkában vegyél részt te is, úgy hamar be tudsz illeszkedni!

Tisztálkodás
Budapesten és a nagyvárosokban teljesen természetes, hogy az ember tusfürdővel fürdik, hozzá féltucat további kozmetikai mindenfélét (sampon, balzsam, hajformázók, parfümök, stb.) vásárol és használ. Vidéken a kisebb falvakban nem kapható meg minden márka, szinte biztos, hogy odakint fel kell számolnunk a márkahűségünkkel, mert csak az igazán nagy márkák vannak a boltokban, abból is kevesebb a választék. Ami különösen ajánlott a zuhanyzáshoz szükséges tisztálkodó szerek mellé, az a sarokkrém, a kézkrém és a naptej. Ez utóbbi előbb-utóbb elhagyható, de aki növénytermesztéssel akar foglalkozni, a krémekből be kell tankolnia, mert a földeken a bőr szárazzá és repedezetté válhat!

Takarítás
Belvárosi lakásban szinte patyolat-tisztaság van. Nincsenek rések, korhadt fák, és a maradék élelmiszerek fedetlensége miatt sem kell aggódnunk. Falun azonban a nap-mint-nap gondolnunk kell bizonyos higiéniát, takarítást érintő problémák megelőzésre, ilyenek pl. a hangyák, a legyek okozta bosszúságok. A kényelmes takarítgatás falun bizony nem elég! Mindennap minden percében ügyelnünk kell a morzsákra, a szemétre. Gyümölcs és kajamaradék nem maradhat elől sehol! A falakon a réseket, és a repedéseket is ki kell javítani. Ezek betartásával megelőzhetőek a bogarak beköltözése a házba. Azokat ugyanis olykor nehezebb kiírtani, mint gondolnánk, még akkor is, ha csak muslicáról van szó! A kertnek köszönhetően gyakran kerül be kosz a házba, akár a csizmánk talpáról, akár a szüretelt gyümölcsök által, ezért gyakrabban kell felsöpörni, felmosni, és az asztalt letörölni. A piszok eltüntetése magától értetődő, de a legfontosabb az ételek lefedése a bogarak elől, egy légycsapó, vagy légycsapda is jól jöhet még a későbbiekben!

Egészségügyi ellátás
Budapesten van sürgősségi betegellátás, van baleseti és ügyelet egyaránt. Vidéken egyedül a háziorvos van ügyeletben, aki akár házhoz is megy sürgős, rendkívüli esetekben, de minden egyéb szakrendelésről (a fogászatról is!) időben tájékozódni kell, mielőtt a baj elér minket! Vidéken ugyanis sok esetben a szomszéd településen, vagy a legközelebbi nagyvárosban vannak a szakrendelések, a kórházak, stb. A fenti okok miatt minden esetben törekedjünk a megelőzésre, és ha gond van, menjünk el orvoshoz időben!

Megjegyzések