A július 8-ai vihar okozta károk

A vihar által megrongált háztetőnk úgy néz ki, egész szépen megúszta másokhoz képest. Itt, Tordason is óriási károk keletkeztek, tetőcserepek hullottak le a tetőkről, valakinek az egész háztetője tönkrement, ill. gyümölcsösök váltak a földdel egyenlővé.

A szomszéd településen, Gyúrón állítólag még durvább a helyzet, ott állítólag van, akinek a ház fala is kidőlt, egész tetőket tépett le a szél, és a növényeken túl állatok is áldozatául estek a viharnak.

Mi a kerten túl egyelőre nem sokfelé jártunk még, de az új kerékpárút (Etyek-Gyúró-Tordas-Ráckeresztúr-Martonvásár-Ercsi) egy szakaszáról pl. tudok mutatni képet, aminek az átadása épp a vihart követő hétvégén lett volna, a Tourdas bringaünnepségen. Az átadás el is maradt emiatt...

Tordas, Gesztenyés út: a vihar előtt
A fenti képen az új bicikliút egy szakasza látható, ami a faluba vezet. Az bicikliút két szélét 25-35 m magas gesztenyefák sora díszíti. A nagyon szép útszakasz egy szintén nagyon szép tér; a Sajnovics tér mellett halad el. Amellett a Sajnovics tér mellett, melynek jellegzetessége volt az a két óriás fenyőfa, melynek egyikét szintén a július 8-i vihar döntött ki.

Lássuk akkor a Gesztenyés út szörnyű látképét, ami a vihar után fogadott minket:

A Gesztenyés út szomorú látványa a vihar után
A kép sajnos nem adja át a teljes valóságot, a teljes útszakaszon a mai napig letört ágak és kidőlt fák csúfítják az utat. A bicikliút egy másik szakaszán az utat úgy építették, hogy egy útban lévő öreg fa szeli ketté azt. Építésekor ahelyett, hogy az útban álló fát kivágták volna, inkább mellette, a két oldalán vitték tovább az utat. Ezt az építők által tiszteletben tartott fát is kidöntötte a szél...

Még egy kép az említett Sajnovics téri fenyőfákról:
Tordas, Sajnovics tér: a két tekintélyes fenyőfa egyikét gyökerestől tépte ki a szél
Tanulság nincs. Aki azt állítja, hogy volt már ilyen vihar, az kérdezze meg erről a tordasiakat, vagy a szomszéd településeket, akiknek a házát, gyümölcsösét rombolta szét a vihar! Vagy kérdezze meg a fenti fák valamelyikét, hiszen ők valószínűleg az említett települések legidősebbjeit is túlélték...

Egy biztos: az előrejelzéseket ezentúl komolyan kell venni! Budapest belvárosában szinte semmit nem érezni ezekből a viharokból, legfeljebb a híradó szól másról ilyenkor. De azért ezek létező tragédiák, amik így most közvetlenül a közelünkben történtek. Szomorú dolog mások tragédiáját ilyen közelről látni és nagyon furcsa a viharhoz ennyire közel lenni.

A természetet szeretni nem elég a fotelból! A természet nem csupán illatos virágok és számunkra kedves állatkák gyűjtőneve! A természet egy óriási erő, amivel nem árt, ha tisztában van az ember!

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com