Gyümölcslegyek a házban

A gyümölcsök helytelen tárolása

Vannak dolgok, amit csak saját kárán tanul meg az ember. A július 8-i vihar a kert összes gyümölcsfáját elintézte, a még éretlen gyümölcsök majd' kivétel nélkül a földön kötöttek ki. Sajnos rengeteget kellett belőlük elásnunk, mert még éretlenek voltak, így nem tehettünk mást.

Viszont piszkálta a csőrünket ez a "pazarlás", és kerestük a módját, hogyan lehetne mégis megmenteni a lepotyogott, jégvert almát, ill. a körtét. Többen azt mondták, hogy készítsünk belőle kompótot, vagy körtesajtot. Bár az ötlet jó lett volna, idáig sajnos nem jutottunk el, a gyümölcsöt pedig elég hanyag módon tároltuk, mind a teraszon, mind pedig a házban.

Ennek a következménye az lett, hogy megjelentek a gyümölcslegyek (muslica szerű, apró rovar), amik a gyümölcsre jönnek. Nem foglalkoztunk velük, mert otthon is volt 1-2 ilyen, amikor gyümölcstál volt az asztalon, de itt más a helyzet! Ezek a dögök egyre többen lettek, és szinte minden élelmiszerre rámennek! A kenyérre, az édességre, a főtt ételre, a mosatlan edényekre, stb.

Ideköltözésünkkor a hangyákra különösen ügyeltünk, mert tudtuk, hogy itt a morzsa = hangya. Ez nem így volt, a hangyák kizárólag az olajra jöttek. A mosatlan fakanálra, és a főzés közben véletlenül elcsepegtetett olajfoltra.

A hangyák mellett a legyekre is számítottunk, ezért a húsos ételek után különösen odafigyeltünk a mosogatásra, és a szemét tárolására. De a gyümölcsöket elcseszerintettük. A gyümölcslegyek ráadásul rendszeresen velünk tévéztek, Esténként, miután jól bekajáltak, beköltöztek velünk a hálószobába, a TV képernyőre. Ekkor tűnt fel igazán, hogy milyen sokan vannak.

Ekkor kezdtük el keresni, mivel lehetne megszabadulni tőlük. A neten azt írják, minden létező gyümölcsöt hűtőbe, pincébe, kamrába kell pakolni, semmi sem lehet elől, fedetlenül. A sérült, lyukas, puha, stb. gyümölcs pedig megy a komposztba. Főleg azt a gyümölcsöt kell eltávolítani a lakrészből, amibe már a rovar is belement.

A gyümölcsök eltávolítása után még szigorúbban kell venni az étkezések utáni mosogatást, és a lefolyóba sem mehet semmiféle ételmorzsa. ha mindez megvan, akkor csapdát kell a gyümölcslégynek állítani.

Gyümölcslégy csapda

A neten írtakat összeraktuk, és egy tálba szörpöt, cukrot, valamint élesztőt raktunk. A tálat letakartuk folpack fóliával és a dohányzóasztalra helyeztük. 24 óra elteltével a kis dögök egy része már a szörpbe ragadva álmodták a túlvilágra magukat, mert nem tudtak kijönni a fóliával fedett tálból.

Gyümölcslegyek a csapdában
Még mindig van pár kósza rovar közülük a házban, de jelen pillanatban mindössze egyetlen gyümölcslégy tévézik, úgyhogy reméljük, holnap reggelre ő is kitalál a házból, vagy kellőképpen elfárad, és elszenderedik a málnaszörpben...

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com