Karácsonyfa szindróma

Tudtad, hogy a modern kor megszámlálhatatlan allergiái között már Karácsonyfa allergia is létezik?! Ezt nevezik Karácsonyfa szindrómának - írja a Daily Mail. A Karácsonyfa szindrómát a fenyőn növő penész különböző fajtái okozzák.

A fenyőfán csak úgy, mint a többi fán, a fakéreg alatt előfordul, hogy penész nő. A penész jelenléte természetes a fákon, amíg azok a természetben találhatók, ám a kényelmes, központi fűtésű lakásokba kerülve veszélyes lehet. A dohos pincéket, vizesedő házfalakat, és annak veszélyeit mindenki ismeri...

A karácsonyfa és leveleinek árnyoldalai
A fenyőfák kérge alatt nem közvetlenül a fenyőfákról, hanem más növényekről származó pollenek képesek megbújni, és felgyülemleni. A penész az élő karácsonyfák tűlevelein és törzsén is képes összegyűlni, hiszen ezeket a fákat is egy ideig tárolják, így még több penész, valamint por gyűlik össze rajta.

A penész spórákkal szaporodik, amelyek allergiás reakciókat válthatnak ki az emberből. Sajnos a mesterséges fák sem kivételek ez alól. Ha egy évig tárolsz egy karácsonyfát, a következő évre már felgyülemlik rajta annyi por és pollen, hogy az érintéskor, vagy egy kisebb légmozgástól is szétszóródjon a levegőben.

Az allergének akkor kerülnek a levegőbe, amikor a fát beviszi az ember a szobába. Ezt követően idővel megkezdődnek az allergiás reakciók, pl. a szénanátha tünetei. Olyan országokban, mint az Egyesült Államok, vagy az Egyesült Királyság, az emberek 35%-a szenved szénanátha szerű tünetektől Karácsonykor.

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com