Járási hivatal vagy Járási Földhivatal?!

Néhány hete írtam arról, hogy a zártkerti ingatlanokat egy már 2015. november 30-án hatályba lépett rendelet szerint 2016. december 31-ig ingyenesen lehet kivonni a művelés alól. Ez azt jelenti, hogy az olyan telkek, amelyekhez jelenleg hivatalosan nem tartozik lakóház, csak szőlősként, gyümölcsösként vannak nyilvántartva, most át lehet minősíteni művelés alól kivont ingatlanná, vagyis lakóépületté.

Eddigi ismereteim szerint zártkertbe nem lehetett bejelentkezni, még tartózkodási helynek sem lehetett megadni efféle címet, de néhány napja bent voltunk az önkormányzatnál személyesen, és ott azt az információt kaptuk, hogy zártkert övezeti ingatlanba is be lehet jelentkezni, vagyis tartózkodási helyként be lehet íratni a lakcímkártyánkba ilyen címet is!

Vagyis az egyetlen ok, ami miatt ezt érdemes megcsinálni, az nem a lakcím, ill. tartózkodási hely bejelentése, hanem a telek eladásának megkönnyítése a jövőre nézve. Az ugyanis zártkert esetében elég macerás, és hosszantartó procedúra.

Amennyiben minimálisan is kilátásban van a telek eladása a jövőben, akkor érdemes átíratni, vagyis a művelés alól kivonni a zártkerti ingatlant, mert a jövőben az átíratás pénzbe fog kerülni!

A Földhivatal weboldalán található hivatalos tájékoztató a zártkert művelés alól történő kivonásáról
A zártkert művelés alól kivonásának ügyintézése

Az előzőekben tévesen írtam le, hogy helyileg hol kell intézni a kérelem beadását, azonban az információ a Földhivatal weboldalán van tévesen feltüntetve. A Földhivatal weboldalán olvasható az alábbi tájékoztató:
"A kérelemhez szükséges nyomtatvány letölthető a Földhivatal weboldaláról: zártkert alóli kivonási kérelem. A kérelmet – egy külön erre az eljárásra rendszeresített formanyomtatványon – a tulajdonos(társak)nak (vagy a meghatalmazottnak) az ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál kell benyújtania. "
Mivel épp Budapesten voltunk, ügyet intézni, befáradtunk ott a Járási Hivatalba. Mert mostmár így hívják, hogy véletlenül se legeyn fogalmad arról, hogy mit hol kell intézni... De ezt ugye tudtuk, hogy nem a Kormányhivatalban, nem a Kormányablaknál, hanem a Járási Hivatalban kell intézni. Sőt, azt is tudtuk, hogy az "ingatlan fekvése szerint illetékes járási hivatalnál" kellene intéznünk a zártkert művelés alól kivonását, de naivan azt gondoltuk, hogy Budapesten is tudnak nekünk adni egy ilyen nyomtatványt -  hát, nem!

Nem hogy Budapesten, de itt, falun se tudta az Önkormányzat, hogy miről beszélünk, mindkét helyen azt mondták, hogy ezt a Földhivatalban kell ezt intézni.

Vagyis aki a zártkerti ingatlanját szeretné kivonni a művelés alól, NEM a Földhivatal oldalán olvasható Járási Hivatalban, hanem a Földhivatalban, vagy ha úgy tetszik, a Járási Földhivatalban kell az ügyet intéznie!

Inkább nem fűznék ehhez semmit, helyette még annyit könnyítésképp, hogy a nyomtatványt postán is be lehet küldeni a Földhivatalba!

Ha te már túl vagy rajta, ha van saját tapasztalatod, cáfolnád, vagy megerősítenéd, esetleg kiegészítenéd a leírtakat, kérlek, tedd meg! Köszönöm!

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com