A bicikli szállítás, vagy bicikli bérlés az olcsóbb?

Mivel mindenhová biciklivel járunk, ezért a MOL Bubi ötlete elég szimpatikusnak tűnt. A hírek, amik a megjelenését megelőzték, mind arról szóltak, hogy ingyenes lesz, hát persze, hogy nem lett az... Sajnos ez akármilyen óriási ötlet, azt nem mondom, hogy megfizethetetlen, de nem éri meg! Leginkább a mindenáron több ezer forintos ár az, ami nem oké.

Ha ugyanis bérletet veszel, az min. 5000 Ft egy negyedévre. Mi nem járunk be annyit Budapestre, hogy ez nekünk megérje, ha megyünk, akkor átlag egy hétre megyünk, szóval nekünk napi, vagy heti jegyre lenne szükségünk. Ehhez viszont mindkettő esetében le kéne tenni a kauciót, ami 25.000 Ft, így nekünk ez a lehetőség egy az egyben kiesett...

Melyik olcsóbb? Bicikli szállítás, vagy bérlés?

Ha egy hétre hazamegyünk, vonattal a kerékpár szállítás költsége oda-vissza:
  • a sima vonatjegy: 650 Ft x 2 fő = 1300 Ft, oda-vissza: 2600 Ft
  • a kerékpárszállítás: 235 Ft/kerékpár, azaz két főnek oda-vissza: 940 Ft
Azaz bicikliszállítással vonattal hazamenni összesen: 3540 Ft.

Ha a Bubira vennénk hetijegyet:
  • Bubi: 2000 Ft/hét/kerékpár, azaz két főnek összesen: 4000 Ft
  • Kaució: 25.000 Ft x 2 = 50.000 Ft
  • ...és mivel Pestig vonattal megyünk, a vonatjegy: 2600 Ft. 
Vagyis ha ugyanazt az utat bringa nélkül tesszük meg, de vonattal, akkor összesen 56.600 Forintért mehetnénk haza. Ami a Bubit illeti, a napi jeggyel se járunk jobban. Ha a legolcsóbb, (negyedéves bérletet) vesszük meg az kedvezményes áron 5000 Ft, és ott nem kell kauciót fizetni. De az még mindig drágább, mint vonattal hazamenni, saját bringával.

Még jó, hogy a vonatot választjuk! A gond csak az, hogy nagyon kevés bicikli fér el a vonatokon. Az olyan kocsikban, ahol egy légtérben van a bringás és a gyalogos, a nyári szezonban egy Balatoni járatnál kész katasztrófa, mert tömeg esetén nem lehet elférni a biciklivel.


Bringás szemmel nézve az lenne az igazán jó, ha egész vonatokat jelölnének ki kerékpáros utasok részére, de gondolom ez pont olyan reménytelen, mint a kutyás vonat...

Sajnos ilyen szempontból elég korlátozottak a lehetőségek, ugyanis nem minden vonaton lehet a biciklit szállítani, de ahol lehet, ott is meg van határozva az egy vonaton szállítható max. kerékpár száma. A vonattal történő kerékpárszállításról itt vannak az információk, a tájékoztató pedig, hogy melyik vonatokon lehet bringát szállítani, itt található.

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com