Ki ne hajolna le, ha egy kiscica kolbászol felé?!

Még nyáron történt, hogy amikor egyik vásárlásból hazafelé tartva egy kiscica állta el az utunkat. A falusi földút ugyan nem egy forgalmas autópálya, de azért járnak itt autók bőven ahhoz, hogy veszélyesnek ítéljük meg a cicakölyök helyzetét.

Lepattantunk a bicikliről, és odamentünk hozzájuk, hogy az út szélére tessékeljük őt, amikor azt vettük észre, hogy a cica nem egyedül van. Egy nádból készült kerítés aljából bukdácsoltak ki a tesók, érdeklődve látogatóik után; azaz utánunk.

Mit tehet az ember, ha egy kék szemű kismacska csámpázik utána?! Persze, hogy nem siettük el a dolgot, készítettünk róluk pár fotót, megsimogattuk őket, de nem akartunk ennél jobban beleavatkozni a természet rendjébe, hiszen enélkül is követtek minket, félő volt, hogy esetleg elüti őket egy autó...


Mint ilyenkor legtöbbünknek, nekünk is megfordult a fejünkben, hogy egy kiscicát magunkhoz veszünk, de nem tudtam volna elszakítani a tesókat egymástól. Meg aztán belegondolni is rossz volt, hogy mi lenne, ha a mamájuk hazaérkezve hűlt helyüket találja?!

A cicákat végül betereltük a nádkerítés aljához, ahonnan elbotorkáltak, aztán eljöttünk. A kis bolondok jöttek utánunk. Megjelent egy autó. Szerencsére látta, hogy kicsi szőrcsomók vannak az úton, kikerülte őket.

A következő autót még megvártuk, és láttuk, hogy a sofőr kiszáll a cicákhoz. Pár nap múlva már nem voltak a kerítésnél a kicsik, lehetséges, hogy az autós vitte magával őket. Bárhová is kerültek, bízunk benne, hogy megfelelő helyre kerültek, amit otthonuknak nevezhetnek.

Mit tegyél, ha neked is egy kóbor cica állja az utad?


Ha te is találkozol ilyen helyzettel, hívd a helyi macskamentőket, akik elmondják, mit tehetsz! A legnagyobb segítség ilyenkor, ha a cicát átmenetileg magadhoz veszed, és meghirdeted, hogy megtaláld a gazdáját. Ha pedig ez nem sikerül, akkor új gazdit kell neki keresni, vagy megtartani.


De a legfontosabb, hogy ideiglenes befogadást biztosíts neki, hiszen odakint elütheti egy autó, és még számos veszély leselkedik rá - főleg, ha pici állatról van szó. Ha pedig hosszas keresés után sem találod meg a cica gazdáját, keress neki új gazdit, vagy tartsd meg! De ne feledd, ez egy felelősségteljes döntés, aminek egyebek mellett anyagi vonzatai is vannak!

Ha végleg befogadsz egy kóbor macskát, a továbbiakban neked kell biztosítsd számára a meleg otthont, az élelmet és szükség esetén a (méregdrága!) orvosi ellátást! Csak akkor tarts meg a kóbor állatot, ha mindezt megteheted, ill. ha az eredeti gazdit hónapok múltán sem találod, hiszen lehet, hogy egy kislány sírva keresi kedvencét!

A fenti cicák esetében hamar jött a segítség, nem úgy, mint a lenti esetben, amikor egy többsávos autóútra keveredett kismacskán többen is átnéztek, nem törődve azzal, mi lesz vele a forgalomban.


A közterületi kamera felvételén jól látható, hogy végül megérkezett a segítség, vegyünk példát róla mindannyian!

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com