Pálmaolaj mentes termékek: első felfedezéseink

Amióta írtam, hogy megpróbálom a pálmaolaj mentes vásárlást, apró léptekkel haladok előre. Ugyan a termékek összetevőiben a tartósítószerektől az ízfokozókon (E621 és társai) át a színezőanyagokig már így is nagyon sok mindenre figyelnünk kell a vásárláskor, mi a pálmaolajat most minden elé helyezve válogatunk.

Néhány alap élelmiszert nézve vegyük pl. a natúr Medve sajtot. Bár a "kockasajtok" (amik soha életükben nem voltak kocka alakúak,) összetevői tartalmaznak ugyan egy-két érdekes dolgot, de a pálmaolaj nincs közöttük! Vagyis a natúr Medve sajt pálmaolaj-mentes termék!


Sajnálattal vettük tudomásul, hogy pálmaolaj van a kedvenc Győri kekszünkben is.
Sajnos ugyanez nem mondható el egy csomó más élelmiszerről. A pálmaolaj ott sorakozik a legtöbb csokoládé, keksz, nápolyi összetevői között is és ami számomra a legmegdöbbentőbb, a túró rudiban is van pálmaolaj!
"Zsírszegény túró 40%, Kakaós étbevonómassza min. 35% (cukor, teljes mértékben hidrogénezett pálmaolaj, zsírszegény kakaópor 11%, emulgeálószer: szójalecitin, aroma), Cukor, Vaj, Módosított kukoricakeményítő, Savanyú tejsavópor-készítmény (túrósavópor, savanyúságot szabályozó anyagok: kalcium-malát, kalcium-laktát, kalcium-citrát), Aroma, Tartósítószer: kálium-szorbát 
Dióféléket és földimogyorót tartalmazhat!"
Csalódottan kerestük tovább a nassolnivalót, de ebben akörben nem találtunk ilyet, így maradtunk az epres joghurtnál. Nagyon szeretjük a gyümölcsös joghurtot, ezért nem éreztük lemondásnak a vásárlást. Aztán anyósomtól pont kaptunk egy szelet Bounty csokoládét, amit "nagy duzzogva" (najóóó, neeem!) bontogattunk, tudva, hogy most vétkezünk, és saját akaratunknak ellenszegülve kell lenyomni a torkunkon az egyik kedvenc édességünket. Amit a csoki bontásakor tapasztaltunk, hihetetlen volt! Boldog, önfeledt, és jóízű csámcsogásba kezdve nyugodtan dőltünk hátra, amikor a csomagoláson azt láttuk: A Bounty csokiban nincs pálmaolaj!
"Cukor, Kókuszreszelék, Glükózszirup, Kakaóvaj, Kakaómassza, Sovány tejpor, Emulgeálószerek (szójalecitin, E471), Laktóz, Tejzsír, Tejsavópor, Nedvesítőszer (glicerin), Étkezési só, Természetes vaníliakivonat"
Szóval ezek a nap hírei, keresem tovább az élelmiszereket, amikkel megtölthetjük a pocakunkat anélkül, hogy saját magunk alatt vágnánk a fát. Persze lehet, hogy sok minden egyébbel is ártunk akár magunknak, akár a bolygónknak, de egyelőre legyen elég ennyi. Az ember tájékozódik, tanul és tapasztal, és próbálja a lehetőségeihez képest a legjobban csinálni, amit kell.

Lábjegyzetként még annyit, hogy a nagy nevű élelmiszer áruházak weboldalain belül hiába keresek direkt a "pálmaolaj" szóra, annak ellenére, hogy az érintett termékek összetevőiben ez a szó szerepel, a webáruházak keresői nem találnak pálmaolaj összetevőt is tartalmazó élelmiszereket. Talán szűrve lenne ez a szó a keresőmotorokból?!

Ha tudsz további termékeket, amiben nincs pálmaolaj, örömmel venném az információdat akár itt hozzászólásban, akár a Pálmaolaj mentes termékek közösségben! Előre is köszönöm!

Megjegyzések

  1. Szia, nem tudom van e facebookod, mindenesetre ebben a csoportban ment a gyűjtés ilyen élelmiszerekről még korábban (csak le kell görgetni): https://www.facebook.com/groups/1439236516375282/?ref=ts&fref=ts

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm a tippet, meg fogom nézni a csoportot! :)

    VálaszTörlés
  3. Szia a Nutellában is van sajnos.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com