Kamerás drón őrület: hol van már a papírsárkány?!

Hol van már a papírsárkány, amikor bármerre nézünk, drónokkal játszanak a tíz évesek?! Régen természetes alapanyagból, azaz papírból készült játékot eregettünk a természetben, annak erejét is remélve a játékhoz. Az akkori játékunknak a szél volt a fő alkotó eleme, míg ma épp az ellenkezőjét reméljük; nehogy a széllökések tönkretegyék a méregdrága drónunkat.

Amikor a papírsárkánymég nagy dolog volt, már létezett a távirányítós játék is, de messze nem olyan technikai adotságokkal, mint a mai drónok. A távirányítós autónak mindenki a csodájára járt, pedig csak egy egyszerű autó volt, amit érintés nélkül, külön ketyerével "tologathattunk". Aztán megérkezett az akkori kisfiúk legnagyobb álma: a távirányítós helikopter.

Nekem sosem volt ilyen, mivel kislányként barbiztam, de azt tudom, milyen csodának számított a távirányítós autó, hát még a helikopter! De hol vannak már a békés és csendes papírsárkány eregetések, vagy az örökké küszöbbe ütköző távirányítós autók!

Quadrokopter a levegőben
A mai kor papírsárkánya: a kamerás drón. Fotó: pixabay.com
A drónok ember nélküli, távvezérelt repülő tárgyak, amelyeknek elődei, a távirányítós helikopterek a gyerekek körében kezdett el terjedni. Az ilyen játékokat valószínűleg évről-évre továbbfejlesztették és az apukák is örömüket lelték nem csak a kisfiúkkal töltött időben, de a menő játékban is.

A játék igazi, felnőttek körében is terjedő népszerűségét azonban a távirányítósok a beépített kamerának köszönhetik, ami valljuk be, tényleg egy 180 fokos fordulatot jelentett a gyermekjátékok történetében. A beépített kamerák már sokkal inkább a felnőtt vásárlókat célozták meg, mintsem a gyerekeket, akik a papírsárkány reptetéséhez hasonló élményre vágytak.

Kamerás drón a levegőben
Kamerás drón. Fotó: pixabay.com
A drónokban rejlő lehetőségeket hamar felfedezték az olyan szakmák gyakorlói is, ahol a repülő kamera használata egy új dimenziót nyit mind az információ áramlásban, mind akár a házhozszállításban. A drón felvételek segítségével olyan helyszíneket fedezhetünk fel virtuálisan, amit azelőtt még soha: ez a szabadtéri helyszínek, a tengerparti szállodák üzemeltetőinek óriási lehetőség, hogy szolgáltatásukat még jobb felvételekkel adhassák el.

A drónok kapcsán felröppent a hír, hogy túl vagyunk a világ első olyan házhozszállításán is, amelyet drón segítségével végeztek. Tekintve, hogy a komolyabb drónoknak ahhoz, hogy meglátogassanak, elég megadni a GPS koordinátákat, simán el tudom képzelni, hogy már létezik ilyen szolgáltatás, amennyiben nem acéllemez kádat rendelsz házhoz! :D

Nekünk a hegytetőn nagyon praktikus lenne a drónos házhozszállítás, de sajnos az élelmiszerkészletünket nem tudnánk vele feltölteni. Ez inkább alkatrészek, kiegészítők gyors pótlására lehet nagyon hasznos, éppen olyanoknak, mint mi, akik nem tudnak csak úgy leszaladni a boltba, mert még a közért is messze van, nem hogy a bútorbolt...

Szóval: a papírsárkányok kora lejárt, de bármennyire is sajnálom ezt, mégis el kell ismerni, hogy a kamerás drónok kora a negatívumok mellett sok pozitív meglepetést is tartogat számunkra!

Megjegyzések

Foglalj helyet nálunk!

Booking.com